Pravila odgoja djeteta

komunikacija s djecom

Biti savršen roditelj je teško i ispuniti sva visoka očekivanja, no, prvi dobar korak u postizanju tog uspjeha je samokontrola i rad na sebi. Djeca su spužve koje upijaju pa oni kroz promatranje roditelja doživljavaju kakvi su zapravo, puno više nego kroz ono što im roditelji govore.

Parovi koji dobe djecu se najčešće usredotoče na djecu, što je greška. Trebaju se prvo usredotočiti na sebe i na izgradnju sebe. Ako se osobi cijeli život okreće oko djeteta, on ne može biti dobar roditelj, tvrde psiholozi.

Morate se usredotočiti na sebe kako biste ostvarili bolji odnos s obitelji. Prvi korak k tom ostvarenju je da naučite kontrolirati svoje reakcije. Teško je ne vikati na djecu i nema roditelja koji to ne radi s vremena na vrijeme. No, neki roditelji su skloni manipulacijama i u gorem slučaju, nasilju ili zanemarivanju i izbjegavanju djece, kažnjavanju i uskraćivanju ljubavi.

Roditelji se možda tako ponašaju jer se osjećaju nedovoljno pripremljeno i razapeto, a najveća bitka im je kada se bore s osjećajima koje potiskuju kako ne bi nadvladali razum. Pažnja im je usmjerena na to da kontroliraju djecu, umjesto da nauče isprva kontrolirati svoje reakcije i osjećaje.

Dijete se treba odgajati bez vikanja, a to je moguće ako se roditelj riješi vlastite tjeskobe. Tako će lakše i bolje biti povezan s djetetom. Isto tako, roditelji moraju brinuti o vlastitom zdravlju jer ako ga unište lošom prehranom i stilom života, neće se moći pravilno posvetiti brizi za djecu.

Na bolesti se ponekad ne može utjecati, ali na kvalitetu života se dakako može. Ovo vrijedi i za odnos s partnerom. Osim brige za djecu, morate i brinuti o vašem braku jer ako žrtvujete i zanemarite brak, može vam se dogoditi da ostanete bez oboje.

Komunicirajte s djecom na pravilan način kako im ne biste narušavali samopouzdanje. Ne koristite izraze “ti nikad”, “krivo radiš”, “ti uvijek” i ubacite u rječnik umjesto toga “ponekad si…” jer će se na taj način dijete imati manju potrebu braniti i sukobi će izostati.

Autor: S. G., Foto: Halfpoint/Shutterstock