Pranje u perilici rublja

pranje u perilici rublja

Prije pranja odjeću je potrebno razvrstati na nekoliko hrpa koje potom treba prati odvojeno, bilo da se radi o pamučnoj i lanenoj tkanini, svili i najlonu te vuni. Brojni problemi se mogu izbjeći ako se budete pridržavali provjerenih savjeta za pranje u perilici rublja.

Kako oprati rublje

Iz džepova je prije pranja potrebno ukloniti maramice, novac i sve ostale sitnice kako se tijekom pranja komadići maramice ne bi zalijepili za svaki komad odjeće. Isto tako treba ukloniti sve predmete koji se ne moraju prati.

Prije pranja se izvrnu manšete na nogavicama kako bi se uklonilo nakupljeno smeće te se isto učini i s džepovima, budući da se i tamo može nakupiti dosta prljavštine što neće biti moguće oprati.

Da bi bili sigurni da će se sačuvati postojanost boje bilo kojeg odjevnog predmeta, potrebno ga je staviti između dva komada bijele tkanine te parnim glačalom prijeći preko manjeg dijela. Ukoliko su na bijeloj tkanini ostali tragovi druge boje, to znači da takvu odjeću treba prati na ruke.

Ponekad je problem održavanje odjeće kao i ručnici u boji, a koje je dobro prvih nekoliko puta prati odvojeno da bi bili sigurni da neće pustiti boju i tako uništiti druge komade odjeće, koji su imali nesreću da se peru sa spomenutim ručnicima.

Kada odlučite oprati rublje, važno je napraviti nekoliko provjera prije nego što se to rublje stavi u perilicu. Treba provjeriti je li na kojem mjestu popucao šav te prije pranja ako je potrebno obaviti popravke kako ne bi još više došlo do oštećenja robe.

Pranje u perilici rublja može biti jednostavan postupak s odličnim rezultatima, pa tako ako želite biti sigurni da će se rublje zaista oprati, najbolje je ne natrpati perilicu kako bi odjeća tijekom pranja mogla cirkulirati bez većih problema.

Ako se komadi odjeće ubacuju jedan za drugim, oni neće prilikom vađenja biti jako zapleteni. Najlonke, grudnjake i marame treba staviti u posebnu mrežicu za pranje kako se ne bi zakačili za druge komade odjeće.

Kod pranja rublja treba odabrati odgovarajuću količinu deterdženta, a koja će se mijenjati ovisno o tvrdoći i količini vode te o težini rublja. Uz praćenje uputa koje se nalaze na perilici, ne bi trebalo biti problema.

Perilica rublja da bi mogla temeljito oprati rublje mora i sama biti čista. Postoje razna sredstva koja će pomoći očistiti perilicu, a osim tableta za čišćenje, možete u perilicu dodati 4 l destiliranog octa te uključiti mašinu da radi na programu na većoj temperaturi te potom odabrati program za ispiranje.

Autor: S.Š., Foto: Denisenko/Shutterstock