Pranje osjetljivog rublja

žena s odjećom

U vašem ormaru sigurno postoji rublje koje je previše osjetljivo za pranje u perilici za rublje i koje morate prati ručno. No, jeste li znali da i ručnim pranjem osjetljivog rublja, rublje možete oštetiti, ako ga ne perete onako kako treba. U nastavku vam donosimo koje greške prilikom pranja osjetljivog rublja na ruke, morate izbjegavati.

Pravilan redoslijed pranja osjetljivog rublja je vrlo bitan ako želite da biti sigurni da se osjetljivi komad odjeće ne će uništiti i da ćete lako moći isprati deterdžent s tkanine. Koraci koje morate pratiti su da prvo u posudu, umivaonik ili kadu (gdje god ćete ručno prati osjetljivi odjevni predmet) morate natočiti toplu vodu. Kada se posuda za pranje u potpunosti napuni u nju tek onda stavite deterdžent za pranje rublja i pričekajte da se u potpunosti deterdžent otopi. Tek kada napravite ova dva koraka, možete staviti odjevni predmet natapati.

Važno je da prije stavljanja odjeće u posudu za pranje napunite vodu, kako voda ne bi uništila tkaninu, te je bitno da se deterdžent stavi prije i da se otopi, kako bi se tkanina lakše isprala na kraju.

Ako je na vašoj omiljenoj odjeći mrlja, na nju stavite sredstvo za uklanjanje mrlja, pa kada sredstvo prodre u tkaninu, potopite ga u potpunosti u vodu i pričekate nekih 15-ak minuta prije pranja. Ako je na odjeći neka tvrdokorna mrlja, postupak će trajati dulje, a možda ćete ga trebati i ponoviti. Prilikom pranja osjetljivog rublja bitno je jako ne trljate tkaninu kako ju ne bi oštetili.

Kako se tkanina odjeće prilikom ispiranja ne bi razvukla, najbolje bi bilo da ju ne ispirete pod mlazom vode koji ju može uništiti nego da ju isperete u čistoj posudi s čistom vodom, na isti način na koji ste ju i prali.

Ako želite biti sigurni da prilikom istiskivanja viška vode iz odjeće nakon pranja, nećete oštetiti tkaninu, nemojte ju rolati i razvlačiti, nego ju lagano istisnite rukama, pa ju umotajte u deblji ručnik i zarolajte.

Prirodni deterdžent za pranje osjetljivog rublja osim što je zdraviji, puno je nježniji prema vašem rublju! Pogledajte kako ga napraviti!

Autor: A.Z., Foto: Africa Studio/Shutterstock