Pranje kistova za šminkanje

kistić za šminku

Posljednjih nekoliko godina kistovi za šminkanje nisu rezervirani samo za profesionalne make up artiste, odnosno vizažiste, nego se mogu naći u širokom asortimanu i u specijaliziranim kozmetičkih trgovinama kao odlični setovi i pribor za svaku šminkericu.

Bilo da ste se odlučili na sintetičke ili prirodne kistove, važno je znati pravilno ih održavati i čistiti. Neovisno o tome koliko se puta i često šminkate, kistiće bi trebali svaki tjedan dobro očistiti. Tako ćete ih učiniti čistima i produljiti im rok korištenja.

Kistiće čistite adekvatnim sprejem za kistiće koji ih istovremeno čisti i dezinficira. Također sprej bi trebao njegovati i vlakna kistića koji će ih učiniti sjajnijim i kvalitetnijim.

U nastavku pogledajte kako očistiti kistove za šminkanje.

Ako biste radije okušali drugu metodu, onda umjesto spreja možete koristiti šampon za kosu, antibakterijski gel ili sapun koji ne bi smjeli biti preagresivni jer to može prouzrokovati ispadanje dlačica.

Za početak, kistić doobro namočite pod mlakim mlazom vode. Voda ne smije biti prevruća jer i to može pospješiti opadanje dlačica.

Nanesite na dlan ili direktno na kistić malu količinu šampona te ga nježnim pokretima umasirajte u kistić.

Isperite kistić sve dok ne vidite čistu i bistru vodu. To će biti znak da ste pravilno i temeljito očistili kist.

Nakon što ste kistove isprali, dobro uklonite višak vode s njih. U tome će vam odlično pomoći suha maramica ili papirnati ručnik. Nikako ne radite grube pokrete niti ne povlačite kistiće.

Na maramicu u u okomitom položaju postavite kistić te ga ostavite da se višak vode ocijedi. Time ćete izbjeći nakupljanje vode u korijenu kista, odnoso ljepilu te sprječiti odljepljivanje.

U tome vam može super poslužiti i radijator jer ćete time brže posušiti kistiće ako vam ubrzo trebaju.

Istim postupkom možete oprati i spužvice za šminkanje. Ostali pribor poput pincete, škarica ili uvijača za trepavice dezinficirajte alkoholnom otopinom koja će ih očistiti i dezinficirati.

Autor: A.B., Foto: domi79/Shutterstock