Poznata legenda Kringe

Stara kuća u gradu, Foto: Lacen/Wikimedia

Da Rumunjska nije jedina koja privlači turiste zbog čuvene legende o grofu Drakuli, svjedoči i jedno malo mjesto na sjeverozapadnom dijelu Istre, a radi se naravno o Kringi. Zašto je ona tako tajnovita?

Naime Kringa je postala poznata po čuvenom vampire iz Kringe. Priču o najpoznatijem i najstarijem europskom vampiru zapisao je slovenski putopisac Johan Weikard Valvasor u svom čuvenom djelu “Slava vojvodine Kranjske”.

Priča kreće od jednog čudnog i strašnog događaja koji se zbio 1672. godine kojoj je prethodio dugi period misterioznih zbivanja, što je naravno uključivalo teror. Naime tada je umro Jure Grando koji se uskoro nakon svoje smrti počeo ukazivati mještanima.

Njegovo ukazivanje odnosilo se i na kucanje vrata nekim mještanima, no najgore od svega što kad bi zakucao na nečija vrata, ta bi osoba uskoro umrla. Taj čuveni terror trajao je kako smo rekli punih 16 godina dok građanima jednostavno više nije dozlogrdilo.

Tada su seljani na čelu s županom Mihom Radetićem odlučili iskopati grob Jure i prbosti ga kolcem no zaprepastila ih je činjenica da se radi o osobi koja uopće ne izgleda mrtvo. Pokušali su ga probosti no to nije išlo, a nakon toga su mu odrubili glavu i opasnost je prošla, a stanovnici su mogli odahnuti.

No ostavimo malo priče strave sa strane. Kringa je zapravo naselje u sastavu općine Tinjan u Istri sa svega 364 stanovnika te 102 obiteljska kućanstva. Kao što vidimo radi se o zaista malom mjestu koje ima jednu od najneobičnijih turističkih ponuda, a radi se naravno o strašnoj priči iz davnina.

Život u Kringi započeo je još u vrijeme pretpovijesnih naselja koja su postojala i u antičko doba, a tome idu u prilog brojni dokazi kao što su ugrađeni kameni blokovi s antičkim natpisima. U središtu mjesta nalazi se crkva Sv. Petra i Pavla iz 1787. godine ispred koje se nalaze dvije šterne.

Dakle ako želite doživjeti malo drugačiji tip avanture gdje ćete moći čuti malo više o nekadašnjim vremenima i naravno čuvenom vampiru koji je uznemiravao mještane, zaputite se prema Kringi i duboko udahnite.

Dok ste u Kringi svakako posjetite poznati muzej Jure Grando i konobu Danijeli gdje možete dobiti pravi vampirski meni. Možemo primjetiti kako si je cijelo mjesto dalo truda da oživi nekadašnje priče i na temelju toga privuče velik broj zainteresiranih.

Autor: S.Š.  Foto: Lacen/Wikimedia