Povlačenje zubnog mesa

povlačenje zubnog mesa

Zdravlje zubnog mesa se često zanemaruje, koliko god svi znaju kolika je važna higijena zubi. Vrlo čest zdravstveni problem je upravo povlačenje zubnog mesa, a događa se neovisno o spolu ili dobi. Važno je voditi računa od oralnoj higijeni i očuvati zdravlje zubi.

Prilikom povlačenja zubnog mesa, zubi postaju osjetljiviji jer su izloženi vanjskim utjecajima, čime se automatski povećava rizik od ispadanja zubi.

Osoba obavezno mora posjetiti stomatologa ukoliko postoji otečenost, osjeća oštru i neugodnu bol, osjetljivost ili crvenilo na ogoljenim zubima.

Zubno meso je vezivno i epitelno tkivo koje okružuje zube. Zdravo meso se ne odvaja od zuba, čvrsto je, te je nježne ružičaste boje. Ukoliko je zubno meso bolesno, možete ga prepoznati po krvarenju prilikom pranja zubi, odvajanju zubnog mesa od zuba, otečenosti i crvenilu, povlačenju i lošem zadahu.

Kako bi se izbjegli problemi sa zubnim mesom, važno je da osoba održava oralnu higijenu, uz pomoć paste za zube, zubnog konca i zubne četkice, te da imate pravilnu tehniku četkanja zubi.

Važno je prilikom pranja zubi četkati jezik, te zube četkati minimalno dva puta na dan, a u međuvremenu zube čistiti zubnim koncem. Samo redovitim pranjem zuba, čišćenjem zubnim koncem i ispiranjem vodicom za usta, mogu se ukloniti naslage hrane i bakterije. Isto tako potrebno je često odlaziti kod stomatologa kako bi očistio zubni kamenac.

Uzroci povlačenja zubnog mesa je neredovito četkanje zuba, hormonalni poremećaji, autoimune bolesti, pregrubo četkanje, pregruba četkica, pušenje, dijabetes i nepravilni zagriz.

Prvi stadij upale zubnog mesa je gingivitis koji ne uzrokuje oštećenja tkiva, te je izlječiv. Drugi stadij upale je parodontitis u kojem se upala sa zubnog mesa širi na potporne strukture zuba, u kojoj dolazi do razgradnje kosti i povlačenja. U težim slučajevima dolazi do klimanja zubi, a u najgorim slučajevima do ispadanja zubi.

Ukoliko postoji upalni proces u zubnom mesu, potreban je specijalistički pregled parodontologa, koji uključuje mjerenje dubine džepova i ispitivanje stanja zubnog mesa. Nije dobro čekati s pregledom kako se problem ne bi dodatno zakomplicirao. Zubi su važni, a pored toga da lijepo izgledaju oni moraju biti i zdravi kako još dugo ne bi morali razmišljati o ozbiljnijim zahvatima.

Autor: A.Z., Foto: Andresr/Shutterstock