Posude za vrt

posude za vrt

Posude za vrt su odlična zamjena, ali unatoč tome zahtijevaju poseban tretman. Jasno je kako posuda ili lonac gdje se nalazi manje zemlje nego što je to slučaj u uobičajenom loncu, traži više zalijevanja. Što treba znati o vrtu u posudi s kojim će vaša okućnica izgledati poput raja?

Kod posuda za vrt važno je pripaziti da je površina mješavine oko 2 cm jer u tom slučaju tijekom zalijevanja voda neće otplaviti višak mješavine.

Svaki mjesec treba raditi na tome kako bi se spriječilo da se zemlja zakori te pritom prestane uzimati vodu, hranjive tvari i zrak.

Oni koji žive u stanu trebali bi provjeriti koja je dozvoljena težina prije nego što se opterete većim posudama. Pritom treba imati na umu da jedan kubni metar zemlje teži otprilike jednu tonu, što predstavlja težinu dok je suha zemlja. Doda li se pritom težina biljke, vode i posude, moglo bi doći do opterećenja koje ne bi bilo moguće podnijeti.

Prilikom uređivanja treba provjeriti je li moguće postaviti prozorsku kutiju. Negdje postoje zabrane od strane mjesnih vlasti, a u nekim zgradama se vlasnici stanova boje da bi mogle oštetiti zgradu.

Prava istina je da dobro napravljena i pripremljena prozorska kutija ne može uzrokovati nikakvu štetu ako je pričvršćena i opskrbljena podloškom koji pomaže zadržati vodu. Prozorske kutije mogu biti lijep dodatak svakom prozoru.

Biljkama koje se nalaze u prozorskim kutijama potrebna je ne samo voda nego i hrana. Ne treba zaboraviti da će se kada narastu morati iskopati i presaditi. Zbog toga ih treba redovno zalijevati i po potrebi promijeniti zemlju koja se u njima nalazi.

Iako su lonci od gline teži od plastičnih lonaca, bolji su za održavanje pravilnog odnosa između zraka i vode. Prije nego kupite lonce treba provjeriti jesu li zemljani lonci otporni na mraz. Ako nisu otporni neće se moći držati vani tijekom zime.

Kada jednom napunite lonac zemljom on će biti težak i nezgodan za ponovno pomicanje. Zbog toga je dobro unaprijed odabrati mjesto gdje će se postaviti lonac.

Ako želite da lonci u vrtu dobiju patinu, dobro ih je premazati s barem malo mlijeka. To će omogućiti rast mahovine i izgledat će kao da ih imate već godinama.

Viseće košare bit će teško podići osim ako se ne posade i smjeste na odgovarajuće mjesto. Možete raditi i s laganim kompostom bez zemlje napravljen upravo za viseće košare.

Svatko može imati rajski vrt jer je dovoljno barem malo prostora kako bi imali djelić atmosfere kao oni koji žive u kućama s velikim dvorištem.

Autor: S.Š., Foto: Diana Taliun/Shutterstock