Postporođajna tuga

postporodjajna depresija

Postporođajna tuga normalna je reakcija na dramatične promjene razina hormona u tijelu nakon porođaja. No u 15 posto žena postporođajna će tuga prerasti u depresiju.

Postporođajna depresija zastrašujuće je i iscrpljujuće stanje koje je suprotno svemu onome što povezujemo uz djetetovo rođenje: radosti, uzbuđenju, oduševljenju. Stoga je brojne žene podnose u tišini.

Između rođenja i pojave prvog mlijeka nekoliko ćete dana biti tužni, plačljivi i mušičavi. To je savršeno normalna reakcija i može trajati nekoliko sati ili nekoliko dana, a zatim će nestati.

Simptomi su postporođajne depresije, naprotiv, mnogo jači. Plačljivost prelazi u neprestano plakanje bez očita povoda, tuga se pretvara u očaj, gubitak samopoštovanja i potpunu nesposobnost da se nosite s time, a mušičavost prerasta u nekontrolirane izljeve bijesa ili frustracije, opsesivnost ili želju da se zaključate negdje daleko od svijeta te prestanete brinuti o sebi.

Katkad ćete se osjećati vrlo tjeskobno i napeto, zbog čega nećete moći spavati, a utjecat će i na vaše prehrambene navike. Možda ćete nekontrolirano jesti velike količine hrane, a možda ćete potpuno izgubiti apetit. Zbog nespavanja ćete se osjećati zbunjeno i u panici u situacijama koje biste inače prebrodili s lakoćom. Na tjelesnoj razini možda ćete osjetiti glavobolje te bol u leđima ili u vratu.

Ako ste se radovali djetetovu rođenju, nije logično da, kad se ono rodi, odjednom osjetite simptome postporođajne tuge. Vjerojatno nećete znati zašto ste plačljivi i osjetljivi na sve što vam kažu članovi obitelji, prijatelji ili liječničko osoblje. Pokušajte ne biti strogi prema sebi. Vaše je tijelo stvorilo novi život i promjene raspoloženja mogu jednostavno biti posljedica velikih hormonskih promjena koje se događaju nakon porođaja.

Tijekom trudnoće razina hormona mijenjala se kako bi zadovoljila djetetove potrebe te su razina estrogena i progesterona u trenutku kad su trudovi počeli bile 50 puta više od onih prije trudnoće. Kad se dijete rodi, razine hormona naglo opadaju i za nekoliko sati padnu ispod razine na kojoj su bile prije devet mjeseci, kad ste začeli.

Osjećate li se plačljivo nakon djetetova rođenja, nemojte se suzdržavati od plakanja i drugima recite kako se osjećate. Kažu li vam da se priberete, razgovarajte s kime drugim tko će vas saslušati i pokazati razumijevanje. Osobito je važno shvatiti da su ti osjećaji normalni i da će proći.

Autor: S.G., Foto: Monkey Business Images/Shutterstock