Postavljanje zidnih tapeta

zidne tapete

Najbrži način da neku prostoriju uljepšate novom bojom ili joj promijenite izgled jest da u nju nalijepite zidne tapete.  Kad odlazite kupovati boju ili tapetu,  ponesite sa sobom uzorak tkanine od tepiha ili zastora i to će vam znatno pomoći u odabiru tapeta.

Pronađete li tapete koje vam se sviđaju, provjerite da li ih ima u većim količinama u trgovini. Možda ih poželite staviti i u neku drugu prostoriju.  Ako imate neravne ili nepropusne zidove, najprije stavite podložne papirnate tapete. One su jeftinije i biti će dobra podloga prije lijepljenja željenih tapeta. Prije lijepljenja zidovi trebaju biti maksimalno čisti i po mogućnosti ravni.

Prije nanošenja emulzijske boje također bi bilo dobro postaviti podložne tapete. Bit će puno lakše nanijeti boju. Zidne tapete se lijepe okomito,  a tapete za podlaganje se lijepe vodoravno kako bi se izbjeglo preklapanje šavova. Podložne tapete lijepite po širini ako se radi o stropovima, ako samo lijepite tapete onda po dužini.

Ako imate manje nedostatke na zidu, odlilne su Reljefne tapete ili “bijele” tapete jer imaju na sebi izrezbarene uzorke koji će dobro prekriti te nedostake. Najjeftinije reljefne tapete su one gdje su komadići drva umetnuti između dva sloja papira, kao se lijepe, a preko njih možete i ličiti.

Anaglipta tapete su one kod kojih su dva papira spojena i ispregana, zatim supaglipta tapete. One su jača verzija anaglipta tapete.  Napravljene su od pamučnih vlakana.  Linkrusta tapetese sastoje od sloja lanenog ulja u krutom stanju i umetaka koji su spojeni podložnim papirom i onda su ispregane. Postoje i vinaglipta tapete koje imaju visoko reljefni, rastegnuti vinil, a odlično je što preko njega možete ličiti.

Za kupaonice i kuhinje su pogodne postojane plastificirane tapete koje se mogu i prati. Većina tih tapeta je samoljepljiva pa je postavljanje izuzetno lako.

Tiskane tapete možete nabaviti u širokom asortimanu dezena i stilova. Ovdje se nalaze već spomenute plastificirane tapete i tapete koje se peru. Kod nekih tapeta, slaganje dezena će ići bez problema, dok ćete za druge morati imati više tapeta i više strpljenja.

Autor: S. G., Foto: David Hilcher/Shutterstock