Poremećaji menstruacije

menstruacija

Iako svaka žena ima mjesečnicu, ne zna svaka žena sve o njoj. Ponekad se dogodi da izostane, ponekad je jako obilna, ponekad krvarimo između mjesečnica, ponekad nas jako boli.

Mnogim ženama mjesečnica izostane barem jednom u godini dana. Ako se to dogodi, a niste trudni, to samo znači da niste ovulirali taj mjesec. Tomu može uzročnik biti stres koji se nerijetko umiješa u otpuštanje hormona koji utječu na ovulaciju. No, ako se dogodi da vam mjesečnica ne dolazi nekoliko mjeseci, onda morate posjetiti liječnika. Na ovulaciju mogu utjecati policistični jajnici ili poremećaj rada štitnjače može utjecati na ovulaciju. Ako želite ostati u drugom stanju, liječnik vam može prepisati lijekove koji će pomoći u stimulaciji jajnika.

Nekim ženama se dogodi da dobiju proljev uvijek prije menstruacije i to je potpuno normalno. Krivac za to je prostaglandin, a za vrijeme menstruacije se otpušta ta kemikalija. On dovodi do kontrakcije maternice pa nam od tuda i grčevi, ali izaziva i kontrakcije crijeva. Neke žene proizvode više prostaglandina, dok neki i uz manje količine pokažu veću osjetljivost. Ako želite to spriječiti, dan-dva prije menstruacije popijte jedan ibuprofen i on će zakočiti produkciju te kemikalije.

Ako krvarite između mjesečnica, pratite kako i kada krvarite. Ponekad je malo krvarenje sasvim uobičajeno i to bi trebalo trajati oko jednog dana. No, ako vam se događa mjesečnica dva puta mjesečno i još je popraćeno jakim grčevima, možda patite od cisti na jajnicima.. Uglavnom ciste same prođu, no ponekad je potrebna operacija pa je dobro posjetiti liječnika na vrijeme.

Ako vam se dogodi obilna mjesečnica jednom ili dva puta godišnje, to je normalno. No, ako vam se takva mjesečnica događa više mjeseci za redom, to bi mogla biti endometrioza kada raste unutarnji sloj maternice, ili uteralni fibroid kada se na stijenkama maternice nakupi benigno tkivo. Ako se ne liječi, oba stanja mogu uzrokovati neplodnost pa je bitno posjetiti liječnika. Liječnik će vas poslati na krvne pretrage i ultrazvuk, a kontracepcijske pilule vam mogu malo olakšati no za teže slučajeve je ipak potrebna operacija.

Autor: S.G.,Foto: Nina Buday/Shutterstock