Popravci u kući

sitni popravci

Ne morate za svaki popravak zvati majstore i skupo ih plaćati jer se bojite da nešto nećete moći sami popraviti. Praktični savjeti koje vam ovdje predstavljamo će vam sigurno pomoći i potaknuti vas da i sami nešto popravite bez čekanja majstora.

Kada zabijate maleni čavao u zid koji je teško držati, gurnite ga kroz komad kartona. To će spriječiti da se udarite po palcu dok zabijate čavao. Čavle ne zabijajte u smjeru njegovih prirodnih vlakana nego ih rasporedite na više mjesta jer će vam drvo u suprotnom popucati.

Čavao zabijajte preko tanjeg drva u deblje, a čavao bi trebao biti tri puta duži od tog tanjeg drveta.

Kako biste spriječili pucanje drveta i lakše zabili čavao, namočite vrhove vijaka i čavala u vazelin ili ih zabodite u sapun. Ovim se postupkom također spriječava njihovo hrđanje, te će ih se u slučaju potrebe lakše vadi.

Stavite kapljicu ocsta na glave zahrđalih vijaka ili čavala i ostavite ih da ga upiju, a zahrđale vijke dobro namažite Coca-colom. Vijak koji je olabavio izvadite i prije nego ga vratite namažite rupu ljepilom kako biste ga dodatno učvrstili.

Vijak koji želite olabaviti okrećete u lijevu stranu, a ako ga želite učvrstiti, okrečite ga u desnu stranu. Ako niste sigurni u koju stranu, slavine okrećemo u smjeru kazaljke na satu.

Ostatak olovke nemojte bacati. Ona vam  može poslužiti kao sidro na montažnom zidu (jer u mekani će grafit lako prodrijeti vijak ili kuka).

Želite li na montažni zid objesiti policu,  prvo ustanovite gdje se nalaze njihovi drveni nosači i onda u njih zabijte vijke i čavle jer montažni zidovi ne podnose veliko opterećenje stoga, budite porezni da vam ne propadne trud. Drvene nosače možete locirati detektorom metala koji  polagano vućete po zidu i gledate dok se kazaljka ne pomakne. Detektor zapravo reagira na metalne čavle zabijene u zidu.

Autor: S. G., Foto: Kurhan/Shutterstock