Pomoć za umorna stopala

pomoć za umorna stopala

Svatko od nas bi trebao paziti na zdravlje i voditi računa o redovnoj njezi cijelog tijela. Stvarnost je takva da mnogi zaborave na stopala, a što se ne bi smjelo događati jer nemoguće je zamisliti kako bi mogli bilo što napraviti da imate probleme sa stopalima. Koja je najbolja pomoć za umorna stopala?

Tko puno hoda ili često stoji sigurno ima problema s umornim stopalima. Pomoći mogu brojne prirodne metode s kojima će noge dobiti svu potrebnu njegu. Najbolja njega za noge podrazumijeva nekoliko provjerenih recepata s kojima će problemi brzo nestati.

Za brza rješenja oko bolnih i umornih stopala treba posegnuti za kupkama, tinkturama i prirodnim kremama.

Prirodna njega za noge

Učinkovitom se pokazala i biljna kupka za stopala. Nakon napornog rada trebali bi pripremiti kupku od 2 žlice sode, 60 g majčine dušice, 3 žlice kuhinjske soli, 135 g orahovih listova, 60 g listova bršljana i 60 g lovorovih listova.

Listove bršljana, lovora i oraha zakuhajte s majčinom dušicom i ostavite da se kuhaju 40 minuta. Tekućinu potom ohladite dok ne postigne sobnu temperaturu i potom dodajte sodi bikarbonu i sol. Noge možete namakati do 15 minuta.

Odlična je i kupka od bazge. Pored 1 l vode i 6 većih cvjetova bazge trebat će i 1 šaka paprene metvice. Listovi i cvjetovi se zakuhaju u vodi, a nakon toga se ostave sa strane dok se smjesa na ohladi. Tekućinu potom odlijete u lavor u kojem se nalazi mlaka voda. Stopala je potrebno namakati 10 minuta.

Bol u nogama i na stopalima je moguće izliječiti pomoću kupke od malo turice, 1/2 voćnog octa i malo kadulje. S biljkama se stavi kuhati voćni ocat, a nakon što je smjesa gotova treba pričekati dok ne postigne ugodnu temperaturu.

Možete pokušati s kupkom od 1,5 l vode, 40 g divljeg pelina, 40 g prave kamilice i 40 g listova vrbe. Biljke se prvo stave u hladnu vodu, pustite da voda proključa i potom ih ostavite da se kuhaju još 10 do 15 minuta. Nakon što se tekućina ohladila možete ju iskoristiti kao ljekovitu kupku za svoje noge.

Ponekad je stopalima dobro priuštiti kupku s eteričnim uljima. Ova osvježavajuća kupka pomoći će vam da se osjećate bolje i da napravite još puno koraka. Da bi uspjeli napraviti ljekovitu smjesu trebat će 8 l vode, 8 kapi ružmarinova ulja, 6 kapi čempresova ulja i 6 kapi lavandina ulja.

Prvo se dodaju eterična ulja u vodu koju potom zagrijete na temperaturu s kojom će vašim nogama biti ugodno. Stopala ne treba namakati više od 10 minuta.

Svojim nogama možete pomoći na više načina pa tako i raznim ljekovitim kupkama. Ne treba čekati nego što prije krenuti u potragu za najboljim rješenjima za zdravlje i ljepotu tijela.

Autor: S.Š., Foto: matka_Wariatka/Shutterstock