Pomoć kod prijeloma kostiju

pomoć kod prijeloma kostiju

Znate li koja je najbolja pomoć kod prijeloma kostiju? Za razliku od dugotrajne boli na mjestu nastale zbog udarca ili pada, postoje jasni znakovi da je došlo do loma, kao kada je ekstremitet izobličen ili ako komadić kosti viri kroz kožu. Bez obzira o kakvom se znaku radilo, treba znati što podrazumijeva prva pomoć kod loma.

Postoji li i najmanja sumnja na prijelom, potrebno je što prije pozvati hitnu pomoć kako bi pružili pomoć kod prijeloma kostiju. Ozlijeđena osoba se ne smije pomicati, važno je da ostane u tom položaju sve do dolaska hitne pomoći. Pritom se najviše misli na moguću ozljedu kralježnice, jer bi pomicanje moglo dovesti do novih ozljeda opasnih po život.

Najvažnije je ono što ćete učiniti do dolaska liječnika jer ponekad i nekoliko minuta može biti od presudne važnosti. Dok se čeka dolazak hitne, potrebno je pružiti prvu pomoć ako je nastupilo stanje šoka ili krvarenje.

Ozlijeđeni ne smije ništa piti, a u slučaju da ga morate pomaknuti jer ćete ga sami odvesti u bolnicu, prije polaska je važno imobilizirati mjesto loma da ne bi došlo do pomicanja kosti.

Imobilizacija kosti

Ako ste slomili kost, uz pomoć marame ili sličnog predmeta zavežete slomljenu nogu uz zdravu. Za podlaganje između zglobova, bedara i koljena, bilo bi dobro upotrijebiti materijale poput spužvastog jastučića.

Ukoliko je slomljeno koljeno, nikako ga se ne smije pomicati. Koljeno možete zaštititi jaknom ili jastučićem.

Slomljenu ruku možete imobilizirati tako što ćete ju zaštititi povezom i pričvrstiti uz tijelo. Ruku nikako ne smijete savijati na silu. Ne savija li se prirodno, polegnite ozlijeđenog i namjestite ga da mu bude udobno, a između ozlijeđenog mjesta na ruci i tijela stavite mekanu podlogu.

Cijelo vrijeme treba izbjegavati mjesto gdje se nalazi slomljena kost. Ruka se pričvrsti uz tijelo pomoću širokih traka.

Ozljeda kao što je slomljeno rebro predstavlja potencijalno opasno stanje. Kod loma rebra tijekom kašljanja i dubokog disanja osjetit će se oštra bol u prsima. Za ublažavanje boli u prsima zbog slomljenog rebra, može se staviti povez.

Pojavi li se krvava pjena na ustima ili nastupi otežano disanje, znači da se radi o ozbiljnoj ozljedi. Važno je odmah pozvati hitnu, a ozlijeđenoga nagnuti na stranu gdje se nalazi ozljeda kako bi se olakšalo otjecanje krvi iz zdravog dijela pluća. Svatko tko pruža pomoć treba biti smiren ne bi pogoršao stanje ozlijeđene osobe.

Autor: S.Š., Foto: jcjgphotography/Shutterstock