Položaji za spavanje u trudnoći

kod liječnika

Vi ste buduća mlada mama koja ne može dočekati trenutak kada će na svijet doći mali anđeo. Trudnoća je posebno ili drugo stanje u kojem se tijelo privikava na još jedno živo biće, za koje se mora pobrinuti kako mu ništa ne bi nedostajalo. Kao svaka buduća mama sigurno želite o trudnoći saznati što više.

Trudnoća je stanje koje zahtijeva pridržavanje određenih pravila kako bi sebi, ali i djetetu olakšali da taj period od devet mjeseci prođe bezbolno i u najboljem redu. Spavanje je jedno od područja koje mora biti obuhvaćeno. Jeste li razmišljali o tome koji je položaj najbolji za spavanje?

Kako ste prije spavali? Jeste li jedni od onih koji vole spavati na trbuhu, boku ili leđima? Sada to više nije toliko važno jer se morate prilagoditi novom stanju, kako bi se mogli naspavati, a da pritom ni na koji način ne ugrozite dijete.

Moguće je da ćete se prilikom faze prilagodbe naći u velikim problemima, jer morate mijenjati navike spavanja. Izbjegavajte spavanje na leđima i trbuhu. Svim majkama koje su imale ovu naviku savjetuje se da polako počnu mijenjati položaj tako što će se namještati na lijevi bok.

Spavanje na lijevom boku je položaj koji preporučaju mnogi stručnjaci. Ovaj položaj je odličan za smanjenje boli u leđima, a pogotovo ako tijekom spavanja uzmete još jedan mali jastuk koji ćete staviti ispod trbuha. Kako bi vam navikavanje prošlo što bezbolnije pokušajte savinuti koljena i staviti jastuk između nogu.

Važno je da znate kako mijenjanje navika u spavanju nikada nije završilo u jednoj noći. Vjerojatno ćete se tijekom noći vratiti u svoj omiljeni položaj. Nemojte paničariti jer to nije ništa strašno.

Mijenjanje položaja je normalno. Potrebno je da budete uporni i ne odustajete. Jednom ćete dočekati da se i probudite u položaju u kojem ste zaspali, a to je spavanje na lijevom boku.

Autor: S.Š., Foto: Valua Vitaly/Shutterstock