Poligamija ili monogamija u stvarnom životu

poligamija ili monogamija

Je li u društvu više prisutna monogamija ili poligamija? Pitanje se ne odnosi na pravno pitanje i ono što je zakonski dopušteno nego na navike brojnih parova. Koliko je njih vjerno monogamiji, a koliko ih zapravo želi poligamiju?

Provedena su mnoga istraživanja koja su nastojala objasniti ljudsko ponašanje i potrebu za nečim što ide izvan zakonskih okvira i općenito potrebe čovjeka za drugačijim ponašanjem, za onim što ga čini sretnim.

Koliko je poligamija prisutna u stvarnom životu? Monogamiji se zaklinju svi oni koji su u jednom od najvažnijih dana u životu izrekli zavjete kako će ostati vjerni toj jednoj osobi do kraja života. Jesu li osobe u tom trenutku bile iskrene ili su stvarno vjerovale kako one to mogu?

Što je zapravo monogamija? Ona označava stanje gdje osoba ima samo jednog partnera, a odnosi se na vjenčane i nevjenčane parove. Pojam monogamija dolazi od grčke riječi monos, što znači sam ili jedan. Kada bi htjeli doslovno prevesti riječ monogamija to bi značilo biti u braku sa samo jednom osobom.

Što je poligamija? Pojam poligamija označava mnogoženstvo kada je muškarcu ili ženi dozvoljeno da sklopi brak s nekoliko žena. Iako je poligamija u mnogim zemljama zabranjena, postoje države gdje se ona prakticira i smatra prihvaćenim društvenim ponašanjem.

Nažalost današnji način života rezultira sve većim brojem razvoda i nezadovoljstvom u vezi koje najviše rezultira varanjem partnera. Moderne vrijednosti i dalje propagiraju tradicionalni način života, ali unatoč tome sve je više parova koji se udaljavaju od monogamije.

Mnogi od njih jednostvano nisu spremni na zajednički život s jednim partnerom kojem su obećali vjernost do kraja života. Zašto onda mnogi od njih i dalje ostaju u braku iako su nevjerni? Zato što se boje biti sami, a brak im pruža određenu sigurnost.

Monogamija je nastala u onom trenutku kada je čovjek unaprijedio društvo i kada je prestao biti nomad. U današnje vrijeme postoje poligamija i monogamija, negdje više, a negdje manje.

Autor: S.Š., Foto: Aaron Amat/Shutterstock