Podočnjaci – kako ih smanjiti ili ukloniti

Žena tretira podočnjake, Foto: Stefan Redel/Shutterstock

Natečene i umorne oči i podočnjaci, najčešći su problem kod onih žena koje rade dugo na računalu, pod stresom su i premalo spavaju. Manjak sna će gotovo uvijek rezultirati tamnim kolutovima ispod očiju. Ako ste i vi jedna od onih koja si nikako ne može priuštiti više sna i vjerujete da se podočnjaci mogu ukloniti kremama, moramo naglasiti da je potrebno dobro proučiti njihovu namjenu i sastav. No, uz kreme, pomoći vam mogu i neki trikovi i preparati iz kućne radinosti. O kojim preparatima je riječ, donosimo u nastavku.

Latice ruža

Svježe, netom ubrane, latice ruža, gotovo u trenu smanjuju otečenost očiju. Dovoljno ih je staviti u posudu s hladnom vodom na desetak minuta te ih nakon toga držati na očima 15-ak minuta. Učinak latica ruža je trenutan. Riješit ćete se otečenosti i tamnih krugova.

Svježi krastavci

Svježi krastavci se od davnina koriste za izbacivanje vode iz tijela. Upravo su zbog toga i toliko učinkoviti u uklanjaju otoka oko očiju. Narežite krastavac na kolutove i stavite ga u hladnjak. Nakon otprilike sat vremena, nanesite ih na oči i ostavite da djeluju 15-ak minuta. Osim krastavca, možete koristiti i filter vrećice od čaja od kamilice koje smanjiti oteknuće oko očiju.

Jogurt i med

Želite li smanjiti podočnjake, pomoći će vam i smjesa meda i jogurta. Pomiješajte jednu čajnu žličicu meda i jednu veliku žlicu jogurta te dobivenu smjesu držite 15 minuta na području oko očiju. Nakon toga, isperite mlakom vodom i oprezno obrišite.

Korektor za podočnjake

U danima kada se podočnjaci posebno naziru, pomoći može jedino dobar korektor za područje oko očiju. No, kod kupnje, treba znati odabrati onaj koji će imati najbolju moć prikrivanja. Boja korektora mora biti za dvije nijanse svjetlija od puti. Tijekom nanošenja pripazite da se ne vidi prijelaz između korektora i pudera.

Prehrana protiv podočnjaka

Iako su podočnjaci i otečenost očiju najčešće posljedica nedovoljnog spavanja jer koža noću skuplja višak tekućice koja se nakuplja u očima i ne uspijeva se prebaciti do drugih dijelova tijela, pomoći može i pravilna prehrana. Smanjite unos soli, kofeina i alkohola, a povećajte unos vode. Birajte namirnice koje imaju detoksikacijski učinak te voće i povrće koje sadrži puno vode.

Autor: M.L., Foto: Stefan Redel/Shutterstock