Poboljšajte pamćenje uz voće i povrće

zdrava namirnica špinat
Zdrava namirnica špinat, Foto: blei/Sxc

Koliko vam se samo puta dogodilo da ste tijekom izlaska iz kuće zaboravili gdje ste ostavili ključeve i zabrinuli se kako gubitak pamćenja počinje puno ranije nego što ste to očekivali. Nemojte se zabrinjavati, jer se ovdje radi o posljedici stresnog načina života te obavljanje više stvari odjednom. Nažalost malo veće rupe u pamćenju mogu biti znak demencije, ali sitna zaboravljivost nije znak za zabrinutost.

Pravilan način života i prehrana mogu pomoći da poboljšate svoje pamćenje i toliko ne zaboravljate pojedine stvari. Voće, povrće, orašasto voće namirnice su koje obiluju antioksidansima koji neutraliziraju djelovanje slobodnih radikala.

Dovoljnom konzumacijom određenih namirnica vaš mozak skuplja antioksidanse koji pružaju zaštitu raznim područjima mozga kao i hipokampus, dio mozga koji je važan za stvaranje i zadržavanje sjećanja.

Antioksidansi su itekako korisni u prevenciji arteroskleroze te otvrdnjavanja arterija tijekom čega dolazi do ograničenog dotoka kisika i hranjivih tvari u mozak. Pokušajte svaki dan konzumirati oko 7 porcija voća i povrća.

Špinat je povrće svrstano daleko visoko u kategoriju visoko hranjivih i korisnih namirnica koje imaju višestruko pozitivno djelovanje na svakog čovjeka. Jedna od njegovih prednosti je i pozitivan učinak na pamćenje.

Pokazalo se kako prehrana koja uključuje velike količine špinata posebno koristi kod oporavka motoričkih sposobnosti pacijenata poput hodanja, nakon moždanog udara te bilo kojeg drugog tipa neurološkog oštećenja.

Potrudite se uvrstiti špinat na svoj meni. Poslužite ga kuhanog na maslinovom ulju. Osim što pozitivno djeluje na pamćenje, on isto tako pomaže prilikom apsorpcije nutrijenata topljivih u mastima poput vitamina E.

Borovnice su voće koje se isto nalazi na listi namirnica koje mogu pomoći vašem pamćenju i to zbog izvora fitokemikalija, spojeva koji im daju tamnoplavu boju te pored toga imaju antioksidacijsko djelovanje, što poboljšava pamćenje.

Konzumirajte ih svježe ili u tekućem obliku poput soka, oko 120 ml na dan. One su ukusne i sočne, stoga obogatite svoj meni s ovim zdravim voćem.

Autor: S.Š. Foto: blei/Sxc