PMS ili čudne promjene raspoloženja

Djevojka jede čokoladu, Foto: Silvia Bukovac/Shutterstock

Godinama traju rasprave postoji li predmenstrulani sindrom ili je to samo muško objašnjenje za čudne promjene raspoloženja i razdražljivost žena. No, mnogim su ženama dani koji prethode menstruaciji prava noćna mora, čak gora i od same menstruacije.

Liječnici smatraju da gotovo 20% žena tjedan do dva prije menstruacije ima neke od simptoma PMS-a. Pod PMS-om smatramo široku lepezu fizičkih i psihičkih simptoma koji utječu na ženino ponašanje. Pojavljuju se tjedan ili čak dva prije menstruacije, a nestaju samo par sati nakon njezina pojavljivanja.

Većina žena ima blage i kratkotrajne smetnje, no ima i onih koje ih doživljavaju intenzivnije i dulje. Najčešće su to dugotrajne glavobolje, napetost u prsima, bol u trbuhu i manje ili više česte, naizgled bezrazložne promjene raspoloženja.  Česta su i pojava napadi gladi, izrazita želja za slatkim ali i nekim drugim posebnim namirnicama. U težim slučajevima javljaju se probavne smetnje, promjene na koži i pojava akni.

Mnoge od nas tih dana padaju u depresije, nije nam ni do čega i ništa nas ne zanima. Točan uzrok pojave ovih simptoma još nije otkriven. Vjeruje se da nastaje zbog promjene razine ženskih spolnih hormona estrogena i progesterona, a utjecaja mogu imati i biološki, psihološki, socijalni i kulturni faktor. Kao što je to slučaj u većini stvari i ovdje je mijenjanjem određenih životnih navika moguće utjecati na ublažavanje neugodnih simptoma.

Jedan od načina za olakšavanje teških, predmenstrualnih dana jest i pravilna prehrana. Stručnjaci savjetuju obilje žitarica, voća, povrća i kruha od cjelovitih žitarica. Treba izbjegavati masnu hranu, a slanu i prezačinjenu u drugoj polovici ciklusa jer potiče zadržavanje vode u organizmu.

Iako je to mnogima nemoguća misija, u vrijeme pred menstruacije trebalo bi se odreći slatkiša u svim oblicima, a omiljenu vam kavu ili čaj svedite na jednu šalicu dnevno, zbog kofeina koji pogoršava simptome PMS-a. Kofein tijelu daje energiju, što može negativno utjecati na mišiće maternice kojima za smanjenje bolova treba opuštanje.

Pijte mnogo vode, bilnih čajeva, a na alkohol i gazirana pića zaboravite. Istraživanja su pokazala da minerali imaju velik utjecaj na ublažavanje tegoba uzrokovanih PMS-om, žene koje su na neki način unosile u organizam povećanu dozu kalcija manje su patile od PMS-a. Fizička aktivnost također je vrlo važna, no nikako ne treba pretjerivati s tempom; lagana šetnja, plivanje ili vožnja biciklom bit će dovoljni da se osjećate bolje. Ono što nikome neće teško pasti jest opuštanje u kadi tople vode s nekoliko kapi eteričnog ulja na kraju dana.

Autor: I.H., Foto: Silvia Bukovac/Shutterstock