Plomin, mjesto bogate povijesti

Pogled na crkvu u gradu, Foto: Orlovic/Wikimedia

Na jugoistočnoj obali Istre u neposrednoj blizini Labina, nalazi se još jedno mjesto koje privlači svojim prepoznatljivim povijesnim šithom. Plomin je još jedno od mjesta koje samo po sebi predstavlja jednu veliku znamenitost koju vrijedi pogledati.

Pogledamo li malo u povijest možemo saznati kako je bio naseljen još u rimsko doba. Antika mu je ostavila u naslijeđe ostatke rimskih građevina, na čijim su brojnim temeljima tijekom dugačkog srednjeg vijeka niknule crkve i kapele.

Danas je Plomin još jedna od turističkih atrakcija, mali grad koji se smjestio na brežuljku što se 80 metara okomito spušta u Plominski zaljev. Broji svega 125 stanovnika. Radi se o  gradu gdje su se spojila hrvatska i ilirska kultura.

Kako je cijeli grad jedan velika znamenitost tako i unutar njega postoje zdanja koja treba izdvojiti, a prije svega treba spomenuti crkvu Sv. Jurja. Nalazi se na samom rubu mjesta, a datira iz 11. stoljeća. Na samom zidu crkve možete primjetiti najstariji poznati glagoljski natpis “Plominski natpis”.

Natpis se nalazi na istom kamenu na kojem je sačuvan reljef osobe s grančicom palme. Nekad se smatralo da je to prikaz Sv. Jurja odakle i dolazi naziv crkve. Zapravo se radi o rimskom bogu Silvanu. Crkva je ujedno poznata po romaničkom zvoniku čija visina dosiže 15 m, a radi se o trećem sačuvanom romaničkom zvoniku u Istri.

Kad pogledamo unutrašnjost crkve tada možemo primjetiti da njezinim prostorom dominiraju tri barokna oltara. Tu su umjetnički drvorezi, liturgijsko posuđe i mnogi drugi predmeti u srebru i pozlati kao i freska s likom “Gospe hraniteljice”. Crkva je podignuta 1474. godine.

Sama zidna slika potječe iz kasnogotičkog razdoblja. Autor ovog djela je Albert iz Konstanza sa Bodenskog jezera. Njegova je slika zapravo velika kompozicija na središnjem polju gdje je prikazana Bogorodica kako sjedeći doji malog Isusa, a u poljima s lijeve i desne strane na dva su kata naslikani sveci zaštitnici kao što su Ivan Krstitelj, Sv. Ivan Evanđelist, Sv. Kuzma i Sv. Damjan.

Pored crkve treba navesti i gradsku ložu koja je nakon što je Plomin spao pod Veneciju 1420. godine dijelila gradsku upravu s Labinom.

Autor: S.Š. Foto: Orlovic/Wikimedia