Plodni dani i planiranje obitelji

Jajna stanica čeka spermije, Foto: Lukiyanova Natalia / frenta/Shutterstock

U životu gotovo svake žene najvažnija je odluka o trudnoći, mnoge majčinstvo smatraju najvećom životnom nagradom.  Ne čudi, stoga, što sve više žena o tome razmišljaju kao o životnoj misiji za koju se treba dobro pripremiti.

Osim psihičke pripreme vrlo je važno da svaka žena zna odrediti kada su joj plodni dani. Plodni dani su period u mjesečnom ciklusu žene  kada je vjerojatnost za oplodnju najveća. Iako se mnogima metoda određivanja plodnih dana čini kompliciranom ona je, zapravo, vrlo jednostavna. Sve što vam za to treba jest da znate dužinu svog menstrualnog ciklusa.

Uvriježeno je, ali netočno, mišljenje da su plodni dani točno u sredini ciklusa. Tijekom menstruacijskog ciklusa postoje dvije faze. Jedna traje od  početka menstrualnog krvarenja pa do ovulacije. Kod žena s neredovitim ciklusima, odnosno s ciklusima koji različito traju, ona je promjenjiva.

Druga faza, od ovulacije do menstruacije, nije promjenjiva, neovisna je o dužini samog ciklusa i traje uglavnom 14 dana ili preciznije od 12 do 16. Kada sve to znamo, dolazimo do spoznaje da za određivanje plodnih dana trebamo od dužine ciklusa oduzeti 14 dana kako bismo znali odrediti dan kada nastaje ovulacija, oslobađanje jajašca. No, kako druga faza ciklusa traje od 12 do 16 dana nikada ne možemo bi posve sigurno da je baš 14. dan onaj plodni. Zato za plodne dane uzimamo broj dana ciklusa minus 14, pa plus-minus tri dana.

Dakle, žene kojima je menstrualni ciklus 28 dana plodne su između 11. i 17 dana. One kojima ciklus traje čak 40 dana plodni su dani smjestili između 23. i 29. dana. No ovakav način izračuna plodnih dana nije posve pouzdan jer se uvijek može dogoditi da neka mjesečnica ne dođe uvijek istog dana. Kao dopuna toj metodi koristi se mjerenje bazalne temperature kroz nekoliko ciklusa. Ona se mjeri samo ako je žena zdrava i ne uzima nikakve lijekove, čak niti one za spavanje jer bi oni mogli utjecati na tjelesnu temperaturu.

Temperatura se mjeri svakog jutra neposredno nakon buđenja dok je tijelo još u vodoravnom položaju, držeći toplomjer pet minuta pod jezikom.  Dan kada se temperatura povisila i tako ostala neko vrijeme, vjerojatno je dan kada je bila ovulacija. Osim što njome možemo utvrditi vrijeme ovulacije, mjerenjem bazalne temperature upoznajemo vlastito tijelo i karakteristike menstrualnog ciklusa pa ga mnogi parovi koriste i kao kontracepcijsku metodu.

Prije nego se upustite u planiranje roditeljstva dobro je znati da je oslobođeno jajašce za oplodnju sposobno samo 24 sata, za razliku od spermija koji tu mogućnost imaju do 78 sati od spolnog odnosa.

Autor: I.H., Foto: Lukiyanova Natalia / frenta/Shutterstock