Plivanje kod djece

dijete plivanje

Kada je pravo vrijeme da malo dijete nauči plivati? S tim pitanjem se bore mnogi roditelji, a istraživanja pokazuju i stručnjaci savjetuju da je najbolje da se beba krene prilagođavati vodi već sa 10 mjeseci.

Puno roditelja počinje dijete učiti plivati tek kada ono krene u školu, ali za tim nema potrebe, jer što prije ostvari kontakt sa vodom, i što prije se počne oslobađati u vodi, to će je prije zavoljeti i znati plivati, što je za djetetovu sigurnost najbolje. Možete dijete upisati na tečaj plivanja, još od najranije dobi, samo vi trebate biti uz dijete cijelo vrijeme na tečaju.

Djeca koja rano počnu plivati, se brže razvijaju. Djeca koja proplivaju prije polaska u školu imaju bolje razvijene vizualno motoričke sposobnosti, zbog čega kasnije brže napreduju u školi.

Djeca jako vole vode, te se vrlo lako priviknu na nju, ali postoje velike opasnosti u vodi, pa roditelji stalno moraju biti na oprezu, posebice kada je dijete u vodi, tada ga nipošto ne smiju skidati s oka. Plivanje oblikuje muskulaturu, utječe na kvalitetu sna, jača imunitet, pojačava kapacitet pluća i apetit.

Ukoliko odlučite upisati dijete na plivanje, prije nego odete na more, morate obavezno prvo provjeriti uvjete bazena. Važno je da instruktori budu na dobrom glasu! Prostorija u kojoj se nalazi bazen, treba biti dobro zagrijana, a voda uvijek topla i čista.

Ukoliko tri važne stvari, koje smo naveli gore ne budu zadovoljene, sa plivanjem možete napraviti više štete djetetu nego koristi. Dijete se može razboljeti ukoliko je temperatura prostorije preniska, kao i zaraziti se raznim bolestima zbog nečiste vode, a ako instruktori nisu profesionalni, dijete može steći strah od vode.

Nakon plivanja u vodi i boravka u bazenu, važno je da dijete odmah otuširate, kako bi uklonili klor sa kože, i pojačali cirkulaciju. Uvijek se pobrinite da je dijete dobro pobrisano i kosica posušena, te da ga toplo obučete prije izlaska van, posebice ako je vani zima.

Auotor: A Z., Foto: OlegD/Shutterstock