Planinski vrh Zavižan

Zavizan
Zavižan, Foto: Nevand/Wikimedia

Na našoj najdužoj planini i ujedno jednoj od najfascinantnijih, nalazi se poznato područje, vrh sa još poznatijim planinarskim domom, što će vjerujemo biti posebno zanimljivo svim onima koji se upute na istraživanje ove čudesne planine koja skriva toliko tajni koliko i ljepota. Dovoljno je spomenuti strogo zaštićene rezervate te poznati botanički vrt, koji svakome oduzima dah kad ga vidi po prvi puta.

Planinarski dom Zavižan nalazi se na južnoj padini vrha Vučjaka povrh strmih livada, s prije svega nevjerojatnim vidikom na more, sa zavižanskom kotlinom, Velikim Zavižanom i Hajdučkim kukovima. Radi se o zidanoj jednokatnici s dvije blagavonice, kuhinjom i naravno sanitarijama. Potrebno je znati kako imaju struju i telefon, a posjetitelji mogu čak koristiti i kuhinju.

Planinarski dom smatra se posebnim jer se ujedno smatra i najvišom meteorološkom postajom u Hrvatskoj, na kojoj se svaki sat obavljaju mjerenja, zahvaljujući instrumentima koji se nalaze pokraj zgrade. Smještaj doma sastoji se od 29 ležajeva, 40 sjedala u blagavaonici te 20 sjedala na terasi. Odlučite li se na izlet potrebno je znati kako se do Zavižana može doći pješice, biciklom, automobilom ili autobusom.

Na Zavižanu možemo izdvojiti i Veliki Zavižan koji se smatra jednim od četiri vrha u nacionalnom parku Sjeverni Velebit, a koji ima jednaku visinu te najvišu točku parka. S vrha se pruža nevjerojatan pogled istočno od Jadranske obale i južno od botaničkog vrta na Sjeverni Velebit.

Ako se odlučite na dolazak trebate znati da se radi o krševitom području te klekovinom obraslom vrhu, ujedno najpopularnijem i najposjećivanijem među velebitskim vrhovima. Na samom vrhu nalazi se stanište strogo zaštićenog krškog runolista, što itekako upotpunjuje  nevjerojatan dojam koji cjelokupni vrh pruža.

Dakle vaša pustolovina može itekako biti produktivna, a pogotovo ako uzmemo u obzir da se nalazite okruženi nevjerojatnom prirodom i svim onim što ona pruža, a tu naravno podrazumijevamo jedinstveni biljni i životinjski svijet. Kad se umorite dovoljno je navratiti do čuvenog doma koji će vas dočekati raširenih ruku.

Autor: S.Š. Foto: Nevand/Wikimedia