Planina Učka, vrata prema drugoj regiji

pogled na učku
Pogled na Učku, Foto: Alen Ištoković/Wikimedia

Jedna od svakako najfascinantnijih detalja u bogatoj turističkoj ponudi Kvarnera, odnosno točnije područja oko same Opatije, je zasigurno čuvena planina Učka koja vas jednostavno mami da ju pogledate makar i na trenutak, svojom prije svega visinom i nevjerojatnim terenima. Učka je poznata kao najviša planina istarskog poluotoka u zapadnoj Hrvatskoj.

Tu se nalazi park prirode koji obuhvaća istoimenu planinu i dio područja Ćićarije, a koji se nalazi uz obalu sjevernog Jadrana na jednoj od sjevernijih točaka Mediterana. To područje veže Istru i kontinentalni dio Hrvatske.

Ovaj park smatra se osobitim iz više razloga, s tim da se može navesti njih par, a odnose se na reljef planine i to što se nalazi u neposrednoj blizini mora, što je zapravo uvjetovalo razvoju specifične klime te izrazito bujne šumske vegetacije.

Tome treba pridodati bogata livadna i druga antropogena staništa na kojima se mogu naći brojne endemske, ugrožene i zaštićene biljne i životinjske vrste.

Pored parka prirode treba spomenuti Vojak, najviši vrh Učke čije tjeme čini kamena glavica na kojoj se nalazi razgledni toranj. Sagrađen je 1911., čija visina ide preko 5 metara, a s kojeg se pruža naljepši vidik u Istri.

Treba spomenuti kako se za lijepog vremena vide Istra, Riječki zaljev, sjeverni Jadran s otocima, Gorski kotar, Velebit, Ćićarija, Trščanski zaljev, Julijske Alpe i Dolomiti u Italiji.

Zanimljivo je spomenuti kako kroz samu planinu prolazi tunel koji spaja Istru i Primorje. Tunel je dugačak preko 5 km, a širok preko 9 m, gdje se promet odvija u oba smjera s tim da je pretjecanje zabranjeno.

Učka je poznata i pod imenom vrata koja kada prijeđete, prelazite u pomalo drugačiji svijet, odnosno prelazite u Istru za koju je poznato da se dosta razlikuje od drugih županija, ako po ničemu tada po razvijenosti i potpuno drugčijem mentalitetu.

Poznato je kako to područje više navigira prema zapadu i zapadnjačkom načinu života. Planina Učka fascinantna je prirodna pojava koju svaki put kada pogledate izaziva divljenje i strahopoštovanje.

Autor: S.Š.  Foto: Alen Ištoković/Wikimedia