Pivski kvasac u borbi za zdravlje

pivo
Pivo, Foto: Valentyn Volkov/Shutterstock

Pivski kvasac postao je sve češće korišten nadomjestak prehrani. Ima mnoge pozitivne učinke po ljudsko zdravlje. Primarno se naziva još i pekarski kvasac i njegova funkcija je zapravo dizanje tijesta ili vrenje šećera koji se u pivu tada pretvara u alkohol. Pivski kvasac je zapravo kolonija gljivca koje rastu i razvijaju se a kako bi to činile potrebna im je hrana u ovom slučaju šećer.

Prvi zapisi o korištenju pivskoga kvasca potječu još od doba Sumerana. Dalek je to put 6000 godina unazad. Iako su ga oni korisitili tek za fermentiranje šećera, već Egipćani 100o godina kasnije uočili su njegovu korisnost u pekarstvu. Jedna zanimljivost koju zasigurno nećete tako skro zaboraviti je kako je 23% naše DNK strukture identično onoj kvasca.

Tako ćete naposlijetku dobiti i pivo u kojem možete uživati na nekoj terasi u vruće ljetno popodne ili pak za one koji vole nešto jače, upravio pivski kvasac pretvorit će šećere iz kukuruza i pšenice u wiskey. No krenimo na ono što je nama trenutno bitno za znati. U procesu u kojem se stanice kvasca počinju množiti dolazi do stvaranja monogih bitnih vitamina i minerala biljnog podrijetla te ujedno oligoelemenata.

Možemo ga pronaći u obliku tekućine, listića ili granula i ujedno i možda najpraktičniji oblik u kojem je sabijen u tablete. Unutar jedne žlice pivskog kvasca pronaći ćete preko trideset elemenata apsolutno nužnih za ljudski život. Kao što znamo pomaže nam u očuvanju ljepote kože, kose i noktiju zbog bogatstva B vitamina i ujedno pomaže djevojkama koje imaju problema sa dobivanjem na kilaži time da snažno potiče apetit i želju za hranom.

Uz ove poznatije dobrobiti on u našem tijelu obavlja još mnoge sjajne funkcije. Čuva naše živčane stanice, obnavlja crijevnu mikrofloru potičući probavu i čisteći organizam. Čuva jetru i služi kao aktivator inzulina. Na taj način može pomoći u sprečavanju dijabetesa koji je uzeo maha na Zapadu koji uglavnom konzumira visokoprerađenu masnu i slatku hranu. Stoga ako je vašm organizmu potrebno malo pomoći uzmite jednu kuru pivskog kvasca. One je prirodan i neće donijeti nikakve štetne nuspojave.

 Autor: L.K. Foto: Valentyn Volkov/Shutterstock