Pidžama hlače

pidžama hlače
Pidžama hlače; Foto: bloom/Shutterstock

Gdje su pidžame započele svoj put? Kao i tako mnogo dobrih i korisnih stvari koje danas poznajemo u Europu su pristigle iz daleke Indije u 17.st. Neki slojevi su je odmah oduševljeno prihvatili no potrajalo je još gotovo dvjesto godina dok ona nije postala stalan dio rituala za spavanje.

Iako su pidžame odjevni predmet koji nose i muškarci i žene ipak žene češće spavaju u ovoj opravici. Riječ je ostala gotovo nepromijenjena u prenošenju iz jezika u jezik. Nastala je kao tvorenica dviju perzijskih riječi, pai što znači noga i jama koji označuje odjeću. Većina muškaraca odbacila je pidžamu i spava uglavnom u boksericama ili ponekad nabace pokoju T-shirt majicu.

No žene su ponešto pedantnije. Volimo kada stvari imaju svoja pravila i volimo psiholološki mir koji nam daje odijevanje pidžame. To je kao mali signal koji nam govori da je napokon vrijeme da se opustimo i stavimo brige u posebnu kutijicu koju nećemo otvarati do jutarnjih sati kada nas budilica iznova pozove u stvarni svijet.

Možda ste romantična dama odrasla na ljubavnim romanima u kojima su djevojke uvijek spavale u dugim bijelim spavačicama, plele kosu u čedne pletenice i sanjarile na balkonima. Spavačice će svakako poslužiti svojoj svrsi i mogu biti iznimno ženstvene no većina modernih mladih dama će izabrati kombinaciju udobnih hlača i obične potkošulje ili neke stare udobne  majice.

Što tražimo kod hlača od pidžame? Naravno na prvom mjestu su uvijek udobnost, komocija i sloboda pokreta. Voljele vi spavati ili ne, san nam je nužan i potreban. Nedostatak sna utječe na sve procese u tijelu kaskadnim procesom. Stoga se pobrinite da je to vrijeme samo vaše, isključite se od svijeta i ne pristajte na ništa manje od najboljeg.

Nabavite udobne hlače od pidžame koje će biti dovoljno meke i široke da gotovo ne osjetite da ih nosite. Čvrste pasice ili patentni zatvarači ne dolaze u obzir. Jedini materijali o kojima biste trebali razmišljati oni su prirodni. Lan, pamuk ili svila za one dramatičnije biti će pravi odabir.

Bitno je da koža diše i ima priliku regenerirati se tijekom noći. Stoga skinite šminku, zijevnite, uskočite u udobne i meke hlače od pidžame uvucite se ispod poplona i pustite snovima da vas odvedu svojim zakučastim putevima. Sutra je novi dan i bit će sjajan.

 Autor: L.K. Foto: bloom/Shutterstock