Perut, problem svake druge osobe na svijetu

Žena sa njegovanom kosom, Foto: Olly/Shutterstock

Mnogi ljudi danas pati od problema perutanja tjemena. Procjenjuje se kako jedna od svake dvije osobe na svijetu pati od ovog problema. Sukladno ovim podacima, nemate razloga za veliku brigu, ovo je problem koji se može riješiti, iako fizički dosta narušava vaš izgled i sigurnost.

Koji je uzrok stvaranja peruti? Naša koža se neprestano obnavlja i stvara mrtve stanice, kako na cijelom tijelu, tako i na tjemenu. Upravo se te mrtve stanice manifestiraju kao nakupine bijelih ljuskica na vašoj glavi.

Osim odbacivanja starih stanica, postoje i mnogi mikroorganizmi koji nastanjuju našu kožu, pa i tjeme. Perut može biti uzrokovana i pretjeranom aktivnošću gljivica malesezija koje se hrane sebumom (prirodnim uljem koje tjeme stvara).

U nastavku pogledajte kako se riješiti peruti.

Kod velike aktivnosti ovih gljivica, nakupine mrtvih stanica stvaraju se mnogo brže nego kod prirodnog odbacivanja stanica. U normalnom procesu, nakupine se stvaraju kroz nekoliko mjeseci, a kad se gljivice aktiviraju taj proces traje manje od dva tjedna. Iako se otkrilo da su gljivice čimbenik koji stvara perut, još uvijek se ne zna što ih točno potakne na prekomjernu aktivnost i hranjenje sebumom.

Perut je, kako smo već napomenuli, stanje koje izaziva nelagodu pred ostalim ljudima. Nikad ne znate hoće li se vaša perut naći na odjeći, posebno na području ramena, ili će vam na tjemenu, uz rub kose biti vidljive bijele ljuskice. No, nema razloga za paniku, posebno ukoliko se držite određenih pravila kako održati higijenu i zdravlje vaše kose.

Ukoliko vam perut ne nestaje svakodnevnim pranjem kose, pokušajte primijeniti šampon koji je striktno napravljen za borbu protiv peruti. U trgovinama postoje mnogi proizvodi koji tvrde da se njima rješava ovaj problem.

Međutim ako ni to ne uspije, pokušajte u ljekarnama ili specijaliziranim trgovinama pronaći neko medicinsko sredstvo. Normalno, prije kupnje takvog proizvoda konzultirajte se sa svojim liječnikom.

Prilikom pranja, šamponirajte svoju kosu dva puta i temeljito je isperite. Imajte na umu kako se kosa mora ispirati minimalno jednu minutu, a za ispiranje koristite mlaku ili hladniju vodu. Niža temperatura vode će sprječiti da vam se kosa i tjeme masti, a samim time i olakšati problem s peruti.

Autor: M.T., Foto: Olly/Shutterstock