Pelenski osip

pelenski osip

Pelenski osip se ne smatra ozbiljnim problemom, a zahvaća kožu na bedrima, stražnjici i spolovilu djece koja nose pelene. Pelenski osip kao posljedicu izaziva nelagodu, koja ponekad može čak i boljeti, pa je dijete koje ga dobije uglavnom nervozno.

Pelenski osip ne traje dugo, najviše četiri dana, ali ukoliko se ne povlači dulje od četiri dana, znači da se razvio u infekciju. Čim se na koži djeteta primijeti osip, liječenje mora početi odmah.

Osip može dobiti i dijete koje nosi jednokratne pelene i dijete koje nosi platnene pelene, a stvara ga vlaga. Stoga da bi spriječili vlagu da uzrokuje osip, trebate djetetu redovito mijenjati pelenu. Isto tako nakon obavljanja nužde u pelenu, dijete morate odmah presvući u novu i čistu pelenu.

Isto tako osip može uzrokovati i nedovoljno brisanje bebine guze nakon kupanja, ili može biti alergijska reakcija na kozmetiku kojom se njeguje koža, ili reakcija na deterdžent s kojim se djetetu peru platnene pelene ukoliko ih koristite.

Da je dijete dobilo pelenski osip odmah ćete prepoznati ukoliko prilikom otvaranja pelene osjetite jak miris na amonijak, ako je koža stanjena i zategnuta te se sjaji i ima crvenu boju, ukoliko je dječaku upaljen spolni ud i ako je oko spolovila, bedara i stražnjice crvenilo kože.

Ukoliko se osip ne povuče u roku od četiri dana, trebate posjetiti pedijatra, kako bi se vidjelo da li se radi o ozbiljnijoj infekciji. Ozbiljnije infekcije koje se mogu razviti iz osipa su streptokokna infekcija, seboreični dermatitis, impetigo i kandidijaza.

Streptokokna infekcija javlja se kao lokalna reakcija na deterdžent za odjeću ili kozmetiku koju dijete koristi. Seboreični dermatitis se može prepoznati po ljuskavom osipu, koji ima žućkastu boju, a najčešće se pojavljuje na mjestima koje ne prekriva pelena. Najčešće se pojavljuje ispod pazuha ili iza ušiju djeteta.

Impetigo treba obavezno liječiti antibioticima, a prepoznati ćete ga na području kože koju zahvaćaju pelene, primijetite mjehuriće koji ostavljaju crvene ranice. Kandidujaza je gljivična infekcija, koja se pojavljuje u obliku bijelih mrljica i unutar usta. Liječite pelenski osip odmah čim ga primijetite, a ukoliko ne prođe u roku od četiri dana, javite se djetetovom pedijatru.

Autor: A.Z. Foto: Anna Omelchenko/Shutterstock