Pazin – upravno središte Istre

Upravno središte Istarske županije je grad Pazin za kojega možemo reći da su smještene sve tri Istre – Bijela, Crvena i Siva. U svojoj je povijesti niz stoljeća bio je feudalno središte Pazinske grofovije.

Temelj feudalnog uporišta čini moćni Kaštel. Današnji izgled Kaštela potječe iz 1537.-1540. godine, kada su tadašnji gospodari dali izgraditi sjeverno i istočno krilo, bio je okružen jarcima, a kroz njegovih petero vrata ulazilo se sistemom pokretnih mostova. Izgrađen je na strmoj litici nad Fojbom, ponorom u koji se ulijeva Pazinčica, jedina rijeka ponornica u Istri.  Pazinski ponor je zakonom zaštićen kao značajni krajobraz. To je područje zaštičeno, a obuhvaća Pazinsku jamu, kanjon i ponor Pazinčice, ukupne dužine oko 500 metara i dubine oko 100 metara.

Kuće pučana i obrtnika gradile su se na prilaznim putevima, a crkva sv. Nikole građena je 1266., a godine 1470. oslikana je izvanrednim gotičkim freskama sa zvjezdastim svodom. Među crkvenim namještajem ističu se mramorni barokni oltari, kao i orgulje. Danas je u Kaštelu postavljen Etnografski muzej Istre s vrlo bogatim zbirkama etnografskih predmeta i nošnji,  te prikazima tradicijskih zanata. U muzeju se nalazi i zbirka starih istarskih zvona.

Nedaleko Kaštela, odnosno na mostu Vršić vodi pješačka staza duga 1.300 m, koja vodi kroz grandiozni prirodni kanjon do samih obala Pazinčice, te se uspinje blagim serpentinama do vidikovca “Piramida”, odakle se pruža predivna panorama.

Krajem 18. stoljeća u pazinskom franjevačkom samostanu osnovana je pučka škola, a kasnije i poznata današnja gimnazija. Samostan se ponosi današnjom bogatom knjižnicom i arhivom.

Pazinština je poznata po bogatim lovištima na zečeve, divlje ptice, srne, a tu je i uzgajalište poznatih pazinskih purana. Najpoznatiji motel “Lovac” na samom je izlasku Pazina koji ima bogatu ponudu jela od divljači. Purica sa mlincima poznati je hrvatski specijalitet, a pazinski puran može težiti i do 30 kilograma.

Foto: Flickr, lorenzinhos