Parkovi prirode u Dalmaciji

pogled na biokovo
Pogled na Biokovo, Foto: Ing.Mgr.Jozef Kotulič/Wikimedia

U više navrata rekli smo kako je Dalmacija jedna od posebnijih i naravno najstarijih regija u Hrvatskoj, koja je poznata prije svega po svojoj prekrasnoj obali, ali tu ne smijemo izostaviti ni unutrašnjost koja je puna povijesnih dokaza nekadašnjeg života, što nam je ponuđeno da vidimo. Dakle pored obale, Dalmacija se može podičiti i Zagorom koja nudi svoje sadržaje što se najviše oslanjaju na posebne prirodne pojave kao što su Crveno i Modro jezero koja se nalaze u blizini Imotskoga, a ne smijemo zaboraviti alku grada Sinja.

Pored kulturno – povijesnih spomenika, Dalmacija je bogata nacionalnim parkovima i parkovima prirode od kojih svaki na svoj način daje posebni osjećaj kad se nađemo u njhovoj blizini. Park prirode je prostor prirodne ljepote u kojemu su ljudske aktivnosti dozvoljene, ali bez narušavanja sklada prirode.

Dalmacija broji 4 parka prirode, a to su Vransko jezero, Telašćica, Biokovo i Lastovsko otočje, koji se inače smatraju područjem što obuhvaća veće prirodno područje koje može biti dijelom kultivirano sa naglašenim ekološkim, estetskim, turističkim i rekreativnim vrijednostima.

Park prirode Vransko jezero, smatra se najvećim prirodnim jezerom u Hrvatskoj koje je od Pakoštana udaljeno nekih 800 metara, a pruža se paralelno s morskom obalom  smjerom sjeverozapad – jugoistok. Radi se o području koje je poznato po rezervatu 241 vrste ptica od kojih se 102 vrste gnijezde na samom području parka. Vransko jezero proglašeno je parkom prirode 1999. godine. Osim prirode tu možete uživati u brojnim sportsko rekreacijskim sadržajima od kojih je svakako najpopularniji biciklizam obzirom da se oko jezera prostiru 50 km dugačke biciklističke staze.

Park prirode Telašćica, nalazi se na jugoistočnom dijelu dugog otoka nedaleko od nacionalnog parka Kornati. Sastoji se od 25 uvala, rti i 5 otočića. Poznat je po bujnoj vegetaciji s više od 300 biljnih vrsta, a posebno treba naglasiti bogat podmorski svijet koji broji preko 250 biljnih i 300 životinjskih vrsta gdje ubrajamo razne vrste spužvi i crvene koralje.

Park prirode Biokovo, nalazi se u Srednjoj Dalmaciji i smatra se najvišom planinom uz hrvatsku obalu. Zbog svojih jedinstvenih prirodnih ljepota Biokovo je 1981. godine proglašeno Parkom prirode.

Park prirode Lastovsko otočje svakako je najmlađi park prirode u Hrvatskoj, proglašen kao takvim 2006. godine. Lastovsku otočnu skupinu čine 44 otoka, otočića i hridi vrlo razvedene obale. Radi se o području koje je vrijedno koliko zbog povijesno – kulturnih stajališta, toliko i zbog arheoloških nalazišta kako na kopnu tako i podmorju.

Parkovi prirode Dalmacije:

  • Vransko jezero
  • Telašćica
  • Biokovo
  • Lastovsko otočje

Nacionalni parkovi Dalmacije:

  • Kornati
  • Krka
  • Mljet
  • Paklenica

Autor: S.Š. Foto: Ing.Mgr.Jozef Kotulič/Wikimedia