Par savjeta za ispravno pranje kose

Žena sa plavim očima, Foto: Ivanova Inga/Shutterstock

Mnogi smatraju kako nije potrebno mnogo filozofije oko pranja kose. Kosu peremo cijeli svoj život, a taj čin ne zahtijeva veliku mudrost. Kako možemo napraviti pogrešku prilikom pranja kose? Vjerujte, postoji mnogo načina i prostora za pogreške zbog kojih zdravlje vaše kose pati.

Slijedi nekoliko savjeta koje bismo trebali zapamtiti i držati ih se.

Prvu stvar koju morate napraviti prije samog pranja jest raščešljati svoju kosu. Nemojte kosu močiti ukoliko vidite da imate spletene vlasi, jer će se one puno teže rasplesti kada vam je kosa mokra. Kada ste to učinili, otvorenim mlazom namočite kosu.

Možete birati između tople ili hladnije vode, no za prvo močenje preporučamo topliju vodu kako bi se pore na vašem tjemenu što više otvorile, a nečistoća sa lakoćom isprala.

Kod prvog ispiranja kose budite sigurni da ste isprali sve nečistoće s nje poput raznih gelova ili lakova za kosu. Laganim pokretima prstiju trljajte tjeme jer će na taj način ostaci kozmetičkih preparata lakše izaći.

Šampon nanesite tako da ga prvo istisnete u ruku, a onda obje ruke protrljajte i napravite pjenicu. Nikada nemojte izravno nanositi šampon na kosu i upamtite kako su vam male količine šampona i više nego dovoljne.

Osobama koje imaju dugu kosu savjetujemo da što manje šampona stavljaju na vrhove kose, već da se fokusiraju na pranje tjemena. Vrhovi kose su izrazito osjetljivi i bit će podložniji pucanju ako će se na njih nanositi šampon u velikoj količini.

Koliko puta je potrebno našamponirati svoju kosu da ona bude čista? smatra se kako je najbolje oprati svoju kosu dva puta. Vjeruje se kako prvo nanošenje šampona čisti vašu kosu i tjeme, dok kod drugog nanošenja vaša kosa upija hranjive sastojke koji se nalaze u šamponu.

Kod drugog nanošenja ostavite šampon da djeluje par minuta i onda vrlo temeljito isperite kosu, po mogućnosti hladnijom vodom da se vaše pore zatvore i da se kosa manje masti.

Bitno je imati na umu kako je kosa najosjetljivija kada je mokra, pa pripazite prilikom brisanja kose ručnikom. Ako prejako trljate kosu, vjerojatno će vam i dosta vlasi otpasti. Laganim pokretima tapkajte po kosi kako biste osušili velike kapi vode, a potom koristite fen ili prirodno osušite kosu.

Autor: M.T. Foto: Ivanova Inga/Shutterstock