Papa test je važan test za svaku spolno akivnu ženu

Papa test kod ginekologa, Foto: Lana K/Shuterstock

Svaka savjesna i odgovorna, spolno aktivna ženska osoba svjesna je važnosti ginekološkog pregleda, pa jedanput godišnje pretrpi onaj neugodni osjećaj uzimanja brisa za Papa test. Bris se uzima iz rodnice, dijela i kanala vrata maternice kako i se otkrile upale ili infekcije.

Bris se analizira ženama koje nemaju simptome karcinoma niti išta ukazuje na njegovo postojanje. Uzorak brisa uzima ginekolog drvenom špahtlicom i štapićem, a najbolje vrijeme za raditi Papa test je 10 do 20 dana od posljednje menstruacije. Bris se analizira u citološkom laboratoriju mikroskopskom analizom. Dan-dva prije Papa testa žena bi trebala izbjegavati tuširanje rodnice i umetanje vaginalnih lijekova, spermicidnih pjena, krema ili želea, kako navedeni postupci ne bi isprali ili sakrii promijenjene stanice.

Nalaz Papa testa može biti uredan; bez promjena stanica, ali uz upalne promjene i možda vidljive uzročnike upale; te abnormalan. On ne mora nužno značiti da je u pitanju karcinom, abnormalan nalaz može ukazivati na promjene koje nisu karcinomske ali se mogu u njih razviti, a postoje 3 tipa: CINI, CIN II i CIN III.

CIN I je najblaži oblik i može se očekivati spontano povlačenje u oko 70% slučajeva unutar 1 godine.

CIN II je srednje teška displazija, a stanice su promijenjene do 2/3 debljine epitela.

CIN III ukazuje na teške promjene o kojima će vas ginekolog najbolje savjetovati.

Testovi znaju nekad ispasti lažno pozitivni ili lažno negativni. Greške se događaju i zato jer se žene ne pripreme uvijek kako treba pa nalaz ispadne lažno loš. Zato je potrebno Papa test raditi jednom godišnje obavezno. Ako sam liječnik posumnja da nešto nije u redu, tražit će ponavljanje testa.

Ako Papa test pokaže loš nalaz ili infekciju, postoje načini kako možete utjecati na poboljšanje stanja. Ako ste pušač, prestanite s ovom navikom jer pušenje smanjuje šanse za ozdravljenje. Možete uzimati folnu kiselinu, vitamine i minerale koji će vam pomoći ojačati imunitet, antioksidanse (astaksantin, beta karoten, vitamin C…), beta glukan, kolostrum.

Ovi će vam dodaci zasigurno ojačati imunitet i samo zdravstveno stanje. oni pomažu vašem obrambenom sustavu i tijelo postaje jače u obrani od infekcije.

Autor: I.H., Foto: Lana K/Shuterstock