Pamćenje – kako ga poboljšati i ostali savjeti za kondiciju mozga

Foto: Anna Chagoika/Shutterstock

Ako ste primijetili da sve teže pamtite i da imate problema s prisjećanjem, možda vam je mozak preopterećen i koncentracija slaba. Kako biste poboljšali pamćenje i povećali koncentraciju u nastavku vam donosimo trikove i vježbe uz pomoć kojih ćete poboljšati rad memorije i zaštititi gubitak pamćenja.

Organizirajte stvari

Kako se ne biste gubili u vlastitoj kući, organizirajte stvari i nađite im točno mjesto. Stvari koje svakodnevno koristite poput ključeva, naočala, mobitela i novčanika, trebale bi imati svoje određeno mjesto. Tako ćete izbjeći dodatan stres u situacijama u kojima kasnite, ali i smanjiti opterećenje mozga.

Igre asocijacije

Ako vam je mozak zablokirao i ne možete se sjetiti imena pjevača ili glumca, pokušajte se prisjetiti u imena izdanih cd-a, nekih pjesama ili u kojim je filmovima glumac glumio. Igrama asocijacije vi ustvari izvlačite uspomene iz mozga, a čija reakcija vas može potaknuti da se sjetite onoga što nikako ne uspijevate.

Fokusirajte se

Ako ste jedan od onih koji deset minuta nakon upoznavanja osobe zaboravi njezino ime, tehnika fokusiranja je za vas! Ova tehnika provodi se tako da stvorite fokus i okvir. Naime, fokus je na koncentraciji da ne zaboravimo ime, a okvir je stvaranje mentalne slike s imenom. Na primjer, ako ste upoznali Ivanu, zamislite je kako jede pizzu u vašoj omiljenoj pizzeriji. Tako ćete natjerati hipokampus na suradnju s frontalnim režnjem te će se svi podaci pohraniti u dugotrajnu memoriju.

Razvijte kreativnost

Ako vas očekuju neodgodivi poslovi, a niste sastavili popis, budite kreativni! Smislite svoju smiješnu bizarnu priču koja će vas podsjetiti na sve što trebate obaviti. Što su vaše priče kreativnije i neobičnije, to će vam biti lakše doći do podataka.

Umjesto križaljki – igrajte igrice

Pronađite brain teaser igrice na vašem smartphoneu i redovito ih igrajte. One će poboljšati koncentraciju, pomoći vam u boljem planiranju, unaprjeđivanju i usklađivanju s obvezama.

Uočite detalje

Uočavanjem detalje, unaprijedit ćete pamćenje. Na primjer, fokusirajte se na novu suknju vaše kolegice i pokušajte zapamtiti četiri detalja na njoj, boju, uzorke, materijal, teksturu… Zapišite ih u bilježnicu, a navečer prije spavanja se pokušajte sjetiti sva četiri detalja.

Izazovite mozak na borbu

Jednom tjedno izazovite vaš mozak i radite sve ono što inače ne prakticirate. Otiđite na posao novom rutom, operite zube drugom rukom, stavite sat naopako…

Nakon ovih vježbi za pamćenje primjetit ćete da su vam i pamćenje i koncentracija puno bolji. Budite uporni i prakticirajte ih svakodnevno te tako dovedite pamćenje na zavidnu razinu. Obavljat ćete lakše poslove, bit ćete produktivniji te ćete imati više vremena za sebe i svoje slobodne aktivnosti.

Autor: M.L., Foto: Anna Chagoika/Shutterstock