Paleo dijeta

meso

Paleo dijeta jedna je od novijih popularnih dijeta, a njezine osnove kriju se u prehrani kako se hranio čovjek prije u doba paleolitika. Zanimljivost ove dijete leži u činjenicama da bi se trebali hraniti što više mesom. Ono bi trebalo biti baza prehrane.

No, to ne znači da bi trebali jesti samo meso i da bi ono trebalo biti sirovo jer se tako hranio čovjek u kamenom dobu! Ali morate znati da bi upotrebu žitarica, krumpira, šećera i mesnih prerađevina trebali svesti na minimum. To je tako zbog razloga što poljoprivreda tada još nije bila razvijena. Unos žitarica u ljudsku prehranu stigao je tek razvojem poljoprivrede, a to se dogodilo prije 10 tisuća godina.

Profesor Loren Cordain koji je začetnik ove dijete, smatra da možete slobodno uživati u namirnicama kao što su meso, jaja, ribe i morski plodovi jer se čovjek tako hranio od davnina.

On smatra da je prehrana glavni krivac za pojavu mnogih bolesti jer su se u hrani pojavili aditivi i razni drugi dodaci kao što su šećeri i soli. Sve to dovodi do oboljenja koja pogađaju modernog čovjeka kao što su dijabetes, rak, oboljenja srca i krvnih žila. Paleo dijete djeluje pogodno na vaše zdravlje, a uz sve to smršavjet ćete i spriječiti ponovno debljanje.

Paleo dijeta temelji se na unosu velikih količina mesa i ribe te jaja. Birajte meso sa što manje masnoće. Od povrća možete jesti sve osim mahunarki i gomoljastog povrća kao što su batat, krumpir i čičoka. Možete slobodno jesti gljive koje profesor smatra izuzetno zdravima i hranjivima. Mliječne proizvode ne bi smjeli konzumirati, ali kao zamjenu možete piti kokosovo mlijeko.

Od ulja, preporučljivo je koristiti laneno i maslinovo ulje, a od tekućina izbjegavajte zaslađene i gazirane sokove. Pijte samo čistu vodu, nezaslađeni čaj i prirodne sokove.

Obvezno morate izbjegavati bijeli šećer, mesne prerađevine i mliječne proizvode te gomoljasto povrće. Važno je da ne konzumirate paštete, mesne nareske, salame, ali niti namirnice gdje ima kvasca. Majoneza je strogo zabranjena, isto kao i čokolada i kava.

Pripazite i krenite lagano. Pogotovo ako ste do sada jeli puno žitarica i mliječnih proizvoda. Isto tako dobro je uzimati nadomjestke kalcija zbog nemogućnosti konzumiranja mlijeka i mliječnih proizvoda. Radi svega navedenog Paleo dijeta nije pogodna za vegane i vegetarijance, ali će ljubitelji mesa zasigurno uživati u najdražoj namirnici. Ova dijeta zbog svojih dobrih rezultata popularna je među hollywoodskim glumicama.

Autor: M.L., Foto: Gregory Gerber/Wikimedia