Pakoštane, privlačno odredište za mnoge

mjesto pakoštane
Mjesto Pakoštane, Foto: Roman Klementschitz/Wikimedia

Kad pričamo o Pakoštanima, malo je reći kako se radi o mjestu na zaista jedinstvenom položaju koje se očituje u smještaju između Vranskog jezera i mora te uključenosti četiri nacionalna parka, u koje ubrajamo Kornate, Paklenicu i Plitvička jezera te neizostavne parkove prirode kao što su Telašćica i Vransko jezero. Radi se o zaista jedinstvenoj prirodnoj pojavi, koja će najprije privući sve istinske zaljubljenike u prirodu i njezine ljepote.

Naime ako proučimo malo povijest ovog mjesta, možemo primjetiti kako su se već u kamenom dobu nalazila ljudska naselja, dok je iz brončanog doba pronađeno nekoliko ratnih sjekira.

U rimsko doba na ovom području nalazila se luka Rimskog grada Asseriae, gdje se danas vide ostaci antičkog naselja i vila bogatih patricija.

Danas su Pakoštane mjesto u kojem se turizam razvijao od 60-ih godina prošlog stoljeća. Možemo reći kako je razvoju ovog mjesta najviše doprinjeo okoliš, što podrazumijeva staru borovu šumu, prekrasne plaže i uvale.

Velik dio onih koji su već bili složit će se da nevjerojatni pogled, koji se iz Pakoštana pruža na prekrasne otoke, naprosto nadahnjuje. Pakoštani su isto tako poznati po vrhunskoj ugostiteljskoj ponudi koja naravno uključuje restorane, konobe, zatim ne smijemo izostaviti zabavu za najmlađe, a to su diskoklubovi.

U neposrednoj blizini Pakoštana, nalazi se mjesto Drage poznato kao mirno mjesto u koje mnogi dolaze naći svoj mir i opuštenost, a pored toga imate priliku prisustvovati brojnim tradicionalnim svečanostima i priredbama koje zaista znaju biti pravi mali doživljaj.

Ako ste se odlučili na dolazak bitno je spomenuti kako se Pakoštane nalaze u neposrednoj blizini zadarske i splitske zračne luke, a isto tako su dobro povezane s europskom cestovnom mrežom, novom autocestom te redovnim trajektnim linijama s Italijom.

Možemo reći kako ova veza čini Pakoštane posebno privlačnim odredištem i to puno bližim nego prije. Pakoštane su mjesto koje nudi velik izbor privatnog smještaja te smještaja u turističkim naseljima i kampovima. Posjet Pakoštanima neće vas razočarati.

Foto: Roman Klementschitz/Wikimedia