Ozebline uslijed smrzavanja

Djevojka se grije, Foto: Ljupco Smokovski/Shutterstock

Ozebline mogu zahvatiti bilo koji dio tijela, no najčešće se pojavljuju na izloženim dijelovima, poput šaka, stopala, nosa i ušiju. Kod niskih temperatura male se krvne žile i kapilare stisnu kako bi očuvale što više topline. Međutim, na taj se način smanjuje i dotok krvi do stanica. Ukoliko krvne žile budu stisnute duže vrijeme, lako može doći do oštećenja stanica.

Djevojka se grije, Foto: Ljupco Smokovski/Shutterstock

Prve znakove ozeblina možete prepoznati kao blagu bol ili osjećaj peckanja. Također pojavljuje se osjećaj utrnulosti, dok je koža blijeda i hladna. U slučajevima kada je osoba predugo izložena hladnoći, osim vanjskog dijela kože, i oni dublji mogu biti oštećeni. Simptomi dubljih oštećenja manifestiraju se kao mjehurići na koži. Treba imati na umu kako osobe koje boluju od raznih srčanih bolesti ili ateroskleroze mogu biti podložnije nastajanju ozeblina.

Postoji nekoliko načina kojima si smi možete pomoći pri ovakvim stanjima. Ukoliko ste još uvijek vani na hladnoći ozeble dijelove tijela stavite izravno na topli dio kože. Šake zagrijte tako da ih stavite pod pazuhe, a ozeblo lice pokušajte zagrijati prekrivši ih rukama ili nekom debljom tkaninom. Ozebline je moguće stabilizirati i pomoću vode, čija bi temperatura trebala biti nešto viša od ljudskog tijela. Obavezno zapamtite da ozeblo područje ne smijete trljati, a posebno ne utrljavati u snijeg. Ako ste pušač, izbjegavajte u ovim stanjima cigarete jer nikotin još više suzuje krvne žile. Izbjegavajte korištenje izravnih izvora topline, poput termofora, radijatora ili grijalica.

Nakon što se ozebline lagano zagriju, obično pocrvene i postanu bolne. Normalan osjet na tom dijelu kože vratit će se polako, ovisno o stupnju ozebline. Kod teških ozeblina osjet izostaje sve dok koža u potpunosti ne zacijeli, a zabilježeni su i slučajevi gdje cijeljenje traje i nekoliko mjeseci, a osjet biva u potpunosti uništen.

Preporučamo vam da potražite medicinsku pomoć u slučajevima kada utrnulost ozeblog dijela tijela ne nestaje. Moguće je da osobe s ozeblinama na udovima upadnu u hipotermiju. To je stanje u kojem tijelo gubi više topline nego što može proizvesti. Roditelje savjetujemo da paze na svoju djecu tijekom duljeg boravka na hladnoći. Djecu svakako treba upoznati sa simptomima ozeblina. Također ih treba upozoriti da za vrijeme velikih hladnoći golim rukama ne diraju metalne predmete, jer bi se mogle zalijepiti za predmet.

Autor: M.T.