Otvaranje bankovnog računa

bankovni racuni

Na bankovnom računu vaš je novac siguran, a pruža vam se i mogućnost plaćanja računa čekovima ili izravnim teretom po računu i trajnim nalogom. Banke također daju kamatu na novac koji nije u tekućem opticaju, zajmove, financijske savjete i razne usluge.

Kako otvoriti bankovni račun

Najprije izaberite banku. Većina ih nudi slične usluge te imaju slične naknade usluga, tako da će vas pri odabiru uglavnom voditi pogodnost – možda izaberete banku čija se filijala nalazi u blizini vašeg doma ili posla. Većina banaka također nudi internet bankarstvo kojime, zahvaljujući računalu, sve možete obavljati iz kuće.

Postoje dvije vrste bankovnih računa – tekući i štedni. Da biste otvorili račun, zatražite u banci savjet o tome koja vam je vrsta računa potrebna. Recite im hoće li vaša plaća izravno stizati u banku.

Tekući račun

On je za svakodnevnu uporabu. Na njega možete vršiti uplatu ili s njega isplatu gotovine po volji i ispisivati čekove koji se mogu izdati po vašem računu. tekući računi obično nemaju kamatnu zaradu.

Također može dobiti čekove i njima plaćati sa svojeg računala. Redoviti računi kao što su otplate hipotekarnog kredita te premije osiguranja mogu se plaćati trajnim nalozima – banka s vašeg računa određenog datuma plaća naznačen iznos, a nastavit će plaćati sve dok ne ukinete platni nalog.

Još jedna korisna usluga koja nudi većina banaka jesu 24-satni bankovni automati. Služeći se karticom, u svako doba možete podizati novac na na automatu u sklopu ili izvan banke.

Štedni račun

Ako imate višak sredstava na svom tekućem računu, možete ih prebaciti na štedni račun, na koji ćete dobivati kamate. Kamatni iznos u postocima, istaknut je u svim filijalnim banaka.

Ostale iznose koje ne namjeravate odmah potrošiti ili ih želite uštedjeti također možete staviti na štedni račun. Međutim, isplati se usporediti kamatne stope koje se nude za razne vrste štednje te ostale štedno/ulagačke planove.

Autor: S. G., Foto: Mi.Ti./Shutterstock