Otok Zlarin, netaknuta priroda

Zlarin
Zlarin, Foto: Shanticm/Wikimedia

U samoj blizini Šibenika nalazi se otok zanimljivog imena i velikih predjela netaknute prirode koji njegovanjem svojih običaja, svake godine privlači sve više turista. Naravno pričamo o otoku Zlarinu. Kad bi pokušali odrediti njegovu starost to bi bilo malo teže, ali prema povjesničarima postoje dokazi o životu na ovom otoku još iz prapovijesti i neolitskih vremena, pa sve do rimskog doba. Prvi pisani dokumenti o otoku Zlarinu datiraju iz 1386. godine, iako je Zlarin mnogo stariji.

Zanimljivo je kako prvi doseljenici na otok dolaze u 13. stoljeću, a nakon toga u 16. i 17. stoljeću, bježeći pred turskim osvajačima. Nekadašnji stanovnici Zlarina uglavnom su se bavili zemljoradnjom i ribarstvom, ali svakako su bili najpoznatiji po koraljskoj i pomorskoj djelatnosti.

Potrebno je spomenuti kako se proces vađenja koralja spominje već u 15. stoljeću, što je Zlarinu donijelo velike gospodarske trenutke. Nažalost trajalo je sve do kraha ove grane privrede i to početkom 20. stoljeća.

Kad već pričamo o povijesti treba spomenuti kako se na Zlarinu nalazi gotička crkva Gospa od Rašelja, iz 15. stoljeća. Među dokaze koji svjedoče o povijesti ovog kraja možemo ubrojiti ostatke Antičkog brodoloma iz 1. stoljeća.

Također treba spomenuti crkvu Marijina Uznesenja u kojoj se nalazi Sv. Fortunato, poznat kao mučenik zaštitnik otoka o kojem se zna samo da je bio rimski vojnik čije je tijelo preneseno na Zlarin i stavljeno u oltar crkve.

Već neko vrijeme Zlarin je jedna od turističkih destinacija koja privlači velik broj turista i to najviše zbog svoje prirode zbog koje ga nazivaju i zelenim otokom te zbog velikih predjela netaknute prirode, gdje imate dojam kao da ste zalutali na neko posebno mjesto koje nema veze sa sadašnjim vremenom.

Na Zlarinu ćete moći uživati u domaćim specijalitetima u lokalnim restoranima uz prekrasan zvuk valova i pokojeg cvrčka koji su zaštitni znak naše obale.

Zlarin nudi smještaj u raznim apartmanima, sobama i hotelima, gdje možete provesti svoje dane godišnjeg odmora, opuštajući se na otoku s kojeg je došla osoba za koju znaju svi, a radi se o Anti Maglici koji je izumio svjetiljku Maglitu, koju čak koristi američka policija.

Kao što vidimo Zlarin je mjesto koje će vas jednostavno oduševiti svojom bogatom ponudom, a pogotovo će oduševiti one koji su željni malo drugačijeg odmora.

Regata Zlarin, Foto: Shanticm/Wikimedia

Autor: L.K.  Foto: Shanticm/Wikimedia