Otok Sv. Andrije, najljepši otok rovinjskog arhipelaga

crveni otok
Crveni otok, Foto: Igor Karasi/Shutterstock

Rovinj je zaista poseban kao i njegova okolica, poput Crvenog otoka koji se smatra naljepšim otokom rovinjskog arhipelaga, na samo petnaest minuta vožnje brodom od Rovinja. Sastavljen je od dva manja otoka, Sveti Andrija i Maškin koji su povezani nasipom. Oba otoka su naseljena još od davnih vremena, Sv. Andrija je bio naseljen još u prahistorijsko vrijeme.

Iako je malen površinom, iznenađuje njegova bogata ponuda koja oduševljava goste svake godine, a posebno hotel Istra nedavno renoviran i opremljen brojnim sadržajima. Kategoriziran je sa tri zvjezdice, a nekadašnji dvorac Huetterott danas je depadansa hotela, u sklopu kojeg se nalazi restoran, caffe bar i pomorski muzej.

Dvorac su izgradili Benediktinci u 6. stoljeću, proširili Franjevci u 15. stoljeću, a koji je krajem 19. stoljeća preuredio barun Hütterodt. Pomorski muzej koji se nalazi u sklopu hotela otvara se na upit, potrebno je samo pitati na recepciji.

Sadržaja na otoku ima puno. Osim izležavanja na plaži svaki gost se može okušati u raznim sportskim sadržajima. Osim tri teniska terena postoji mogućnost iznajmljivanja dasaka za jedrenje, motornih čamaca, pedalina, stolova za stolni tenis. Postoji škola jedrenja i ronjenja.

Plaže su djelomično šljunčane, što je i više nego pogodno za djecu koja se mogu igrati u plićaku. Za one koji žele malo više mira i tišine tu su razne stjenovite uvale na kojima se možete opustiti i pomalo zaboraviti na sve što ste ostavili iza sebe.

Na zapadnoj strani otoka nalaze se visoke stijene, gdje je moguće skakanje u more. Najposjećenije plaže su kod hotela i depadanse, budući da se tamo nalaze brojni sadržaji, pa gosti mogu osim u kupanju uživati i igrajući neku od igara, ili pijuckanju finih pića.

Dolazak na otok moguć je i brodićem koji polazi sa dva mjesta u gradu, parkirališta Delfin i iz gradske luke. Tijekom sezone ide svaki sat od 5.00 ujutro pa sve do ponoći. Za nautičare je organizirana mala lučica za koju se mogu vezati.

Autor: S.Š. Foto: Igor Karasi/Shutterstock