Otok Cres, naš najveći otok

Pogled na Cres
Pogled na Cres, Foto: Antonio/Wikimedia

Na sjevernom dijelu Jadrana, točnije na položaju Kvarnerskog zaljeva nalazi se otok Cres koji je uz susjedni otok Krk najveći, a poslije Hvara i najdulji hrvatski otok. Na zapadnoj obali otoka Cresa u njegovom sjevernijem dijelu smjestio se grad istog imena koji se smatra glavnim naseljem i turističkim središtem kojem gravitira cijeli otok.

Grad Cres sastoji se od 26 naselja, a to su Beli, Cres, Dragozetići, Filozići, Grmov, Ivanje, Loznati, Lubenice, Mali Podol, Martinšćica, Merag, Miholašćica, Orlec, Pernat, Porozina, Predošćica, Stanić, Stivan, Sveti Petar, Valun, Važminec, Vidovići, Vodice, Vrana, Zbičina i Zbišina.

Dolazak je moguć i iz mjesta Valbiska na otoku Krku odakle plovi trajekt prema Cresu. Plovidba traje oko pola sata. Dobro je što tijekom ljetne sezone plovi puno trajekata zbog čega nema velikih problema s gužvom.

Odlučite li se na dolazak oduševit će vas slika prostranog zaljeva okruženog nizom stijena, te povijesna jezgra s nizovima povezanih kuća koja daje posebnu notu turističkom ambijentu. Radi se o području gdje prevladavaju mikroklimatski uvjeti.

Prije svega čista priroda i more gdje cjelokupni sadržaji koji uključuju i prirodne ljepote predstavljaju zaista privlačno mjesto za ljetovanje.

Svaki dan dok ste na otoku možete započeti jutarnjim ritualom ispijanja kavice u jednom od kafića, dok sjedenje u samom gradu Cresu na glavnom trgu ostavlja dojam kao da se nalazite u Veneciji.

Creski muzej jedna je od znamenitosti koja se ne propušta, a koji se nalazi u gotičko-renesansnoj palači Arsan. Prema legendi stoji da je u njoj rođen poznati creski pisac i filozof Frane Petrić, čiji se kip nalazi na trgu ispred palače.

Nakon jutarnjeg razgledavanja slijedi opuštanje na plažama. Za sve vlasnike kućnih ljubimaca dobra je vijest, što se upravo na ovom otoku nalazi velik broj plaža na kojima vam je dozvoljeno opuštanje zajedno s vašim najboljim prijateljima.

To je plaža koja se nalazi u blizini marine, a unatoč tome što nije velika vlasnici pasa ju vole. Postoji još plaža kod kampa Bijar kod Osora te Slatina kod kampa u Martinščici. U kampu su posebno označene plaže i tuševi za pse te postavljeni znakovi koji pokazuju kako psi moraju biti na uzici.

Osim spomenutih plaža tu je i cijela uvala u kojoj se nalazi grad Cres, a koja je prepuna šljunčanih plaža i kamenih plaža. Tuševa ima, ali se ne naplaćuju.

Za sve vas koji volite malo aktivniji odmor preporučili bi školu ronjenja koja obuhvaća sve stupnjeve, od početnika do profesionalaca. Osim škole ronjenja u ponudi je i minigolf, stolni tenis i mnogi morski sportovi kao što su jedrenje, surfing i podvodni ribolov.

U neposrednoj blizini grada Cresa nalazi se poznato selo Orlec u kojem se nalazi stanište bjeloglavog supa. To je zaštićena vrsta  stoga se smatra izuzetnom atrakcijom promatrati ove veličanstvene ptice u letu.

Kao što se može primjetiti Cres je zaista zanimljiva lokacija sa bogatim sadržajem, možemo reći za svakoga ponešto, bilo za obitelji, odnosno roditelje s malom djecom, ili one mlađe željne ludih noćnih provoda.

Autor: S.Š. Foto: Antonio/Wikimedia