Otečene noge, kako riješiti problem

bolne noge
Bolne noge, Foto: Tatyana Vyc/Shutterstock

Već duže vrijeme osjećate bolove u nogama. Ne znate o čemu se točno radi, ali pretpostavljate. Osim bolova problem je i što ste primjetili otečenost. To vam nije drago i razmišljate kako riješiti nastalu neugodu. Nažalost sve se više ljudi susreće sa spomenutim problemom, što i nije čudno obzirom kakav život većina nas vodi.

Neuravnotežena prehrana, nedovoljno vježbanja i nekvalitetna obuća. Sve to pridonosi lošem osjećaju i pa i problemima koji se javljaju na različitim dijelovima tijela. Problem otečenih nogu dolazi zbog loše cirkulacije, odnosno zbog otežanog optoka krvi i limfe.

Loša cirkulacija problem je velikog dijela populacije, a osjećaj umora i težine u nogama najviše se javlja ljeti kada su temperature daleko iznad normale i kada je zadnje što našim nogama treba, vrući asfalt pod nogama.

Dugotrajno sjedenje na poslu isto nije dobro. Ako je moguće svatko tko radi sličan posao morao bi se nekoliko puta na dan dignuti i rastegnuti noge. Potrebno je pripaziti i ne križati noge, jer se isto tako zaustavlja cirkulacija.

Rješenja su razna, a prvo treba krenuti od promjene načina života. Dobro je uvesti nekoliko različitih rituala od kojih se jedan odnosi na tuširanje. Nastojte koliko je god moguće obaviti naizmjenično tuširanje toplom i hladnom vodom.

Nakon tuširanja namažite noge gelom od mentola. Neće naškoditi ako gel sadrži malu koncentraciju eteričnih ulja koja će dati fini miris vašoj koži.

Ako to ne pomaže pokušajte dok ležite podignuti stopala 10 cm u odnosu na tijelo. Izdvojite malo vremena i prije spavanja napravite nekoliko vježbi. Sjednite na prostirku, podignite noge i počnite lagano kružiti. Mijenjajte strane i tako nekoliko puta.

Dobro je što neke vježbe možete napraviti dok ste na poslu. Pokušajte se nekoliko puta tijekom dana ustati i deset puta stati na vrh prstiju.

Autor: S.Š.  Foto: Tatyana Vyc/Shutterstock