Osorske glazbene večeri

pogled na grad osor
Pogled na grad Osor, Foto: Sl-Ziga/Wikimedia

Na jednom od naših najvećih otoka Cresu održavaju se poznate Osorske večeri, gdje se prije svega radi o glazbenoj manifestaciji na kojoj se okupljaju vrhunski izvođači koji pokušavaju pokazati svo svoje umijeće stvaranja i izvođenja glazbe. Osorske glazbene večeri festival je ozbiljne glazbe koji se tijekom srpnja i kolovoza održava u katedrali u Osoru. Sam festival je pokrenut 1976. godine kada se stavlja poseban naglasak na hrvatsku glazbenu baštinu. Treba napomenuti kako danas ne postoji značajniji hrvatski skladatelj čije djelo nije izvedeno u Osoru.

Možemo reći kako se radi o manifestaciji koja je od velikog nacionalnog značaja i ujedno središnja manifestacija u kulturi Županije primorsko-goranske. Utemeljitelj i idejni začetnik bio je Danijel Marušić te Županija primorsko-goranska i Grad Mali Lošinj.

Festival Osorske glazbene večeri sljedbenik je glazbenog festivala koji je osnovan 1976. godine sa sjedištem u Malom Lošinju. Od samog osnutka nastoje ostavriti profil koji ih razlikuje od ostalih priobalnih festivala, a to postižu prije svega tematskim programima.

Svi ti programi utemeljeni su s ciljem predstavljanja i poticanja hrvatskog glazbenog stvaralaštva što je prije svega rezultiralo brojnim djelima, bilo onima iz pronađene baštine, bilo onima rjeđe izvođenima, ili djelima skladanim za OGV, koja su izvedena u Osoru.

Od velikih skladatelja čija su se djela našla na ovoj manifestaciji možemo ubrojiti Borisa Papandopula, Stjepana Šuleka, Jakova Gotovca, Krstu Odaka, Stanka Horvata, Luku Sorkočevića, Francesca Sponga, Uspera, Marka Ruždjaka, Anđelka Klobučara, Ivana i Željka Brkanovića, Berislava Šipuša, Franu Paraća, Davorina Kampfa, Pavla Dešpalja i mnogih drugih.

Osorske glazbene večeri pravi su umjetnički doživljaj vrhunske glazbe, gdje svi mogu uživati u pravim umjetničkim djelima naših najpoznatijih skladatelja, koji su svojim djelima obilježili pojedina razdoblja u povijesti hrvatske glazbe. Svi vi veliki zaljubljenici u ozbiljnu glazbu zaputite se prema Osoru, koji u te dane postaje pravim središtem glazbe i prije svega umjetnosti.

Autor: S.Š. Foto: Sl-Ziga/Wikimedia