Osobna higijena

osobna-higijena

Čistoća je pola zdravlja, barem tako kažu. Naime, svake godine gotovo dva milijuna ljudi umire u nehigijenskim uvjetima. Osim toga, bez čistoće nijedna žena ne može izgledati zanosno. Upravo zato posebnu pažnju trebate usmjeriti prema redovitom održavanju osobne higijene.

Što je zapravo osobna higijena i što se sve u nju ubraja? Naime, prema medicinskim podacima ovdje pripada pranje ruku, nogu, lica i ostatka tijela, redovito i pravilno. Ovim higijenskim navikama uče nas već od najmanje dobi, kako bismo ih kasnije u životu primjenjivali svakodnevno, pa čak i po nekoliko puta na dan.

Pranje ruku obavezno je kod svakog dolaska iz vanjskog prostora, odnosno samog izlaska iz kuće. Tuširanje i kupanje cijelog tijela preporuča se barem jednom na dan, ne samo kako biste zaustavili negativne tvari koje su možda na vašem tijelu, već i protiv neugodnih mirisa. Tuširanje je obavezno obavljati češće kod situacija jačeg znojenja, kao što su ljetni dani, visoke temperature ili pojačana tjelesna aktivnost.

Protiv neželjenih neugodnih mirisa osim tuširanja učinkovito pomažu dezodoransi, parfemi i sapuni. Neutraliziraju loše mirise i smrad, pomoću svojih mirisnih nota opuštajućeg djelovanja. Mnogi liječnici ne preporučaju korištenje antiperspiranata, odnosno vrste dezodoransa koji ne neutraliziraju neugodne mirise, već potpuno zatvaraju pore i sprječavaju znojenje.

To nije zdravo jer je našem tijelu znojenje preko potrebno. Na taj se način ono riješava svih bakterija i štetnih tvari koje sadrži. Pomaže li vam antiperspirant i ne možete bez njega, pokušajte pronaći recepte za izradu prirodnih kod kuće. Oni neće sadržžavati umjetne tvari, a imat će jednak, ako ne i bolji učinak.

Higijena usne šupljine, zubi kao i praćenje njihovog zdravstvenog stanja jednako je važno kod osobne higijene. Redoviti odlasci zubaru važni su kako ne bi došlo do ozbiljnijih upala ili infekcija. One nisu nimalo bezopasne, već upravo suprotno. Kroz usta bakterije, odnosno svi negativni čimbenici mogu se proširiti po ostatku tijela i tako uzrokovati infekcije. U najgorem slučaju može doći do zatajenja organa ili karcinoma. Odlazak zubaru svakih šest mjeseci dovoljna je prevencija.

D.Š.  Foto: vnlit/Shutterstock