Osnovni savjeti o zalihama

Zaliha krumpira, Foto: Peter zijlstra/Shutterstock

Neprestano slušate ili čitate o tome da npr. tjestenina, “ispravno pohranjena”, ima rok trajanja od jedne godine. Razumijeva se da su gotovo sve zalihe ispravno pohranjene ako ih držimo na zračnom, suhom, hladnom i tamnom mjestu.

Sve zalihe koje se drže u staklenkama moraju stajati na mračnom mjestu. Znači, ako na otvorenoj polici držite staklenke, prebacite preko njih karton, pa će vaše dragocjene zalihe biti u tami i još k tome zaštićene od prašine.

Prije nego što se odlučite za nabavu veće količine konzervi, svakako kupite prvo po jednu limenku od svake vrste da je kušate. Tek pošto utvrdite da vam sadržaj odgovara, kupite veću količinu.

Pazite na to da na konzervi bude naznačen datum punjenja. Pripišite još čitljivo datum kad ste konzervu kupili. Kad kupite novu konzervu, stavite je na najudaljenije mjesto straga, jer ćete tako automatski prvo trošiti ono što je najdulje na zalihi. Neophodno je da zaštitite konzerve od vlage i hladnoće.

Prostor u kojemu ih držite neka ima stalnu temperaturu od + 5 do + 16 stupnjeva C. Ako je konzerva malo ispupčena, odmah je bacite, jer to znači da joj se sadržaj dugim ležanjem pokvario, a zbog plinova koji su se stvorili limenka se ispupčila. Načete konzerve upotrijebite što prije. Ostatke spremite u porcelansku ili staklenu posudu, nikad ih ne ostavljajte u limenkama.

Zalihe će vam biti potpune ako osnovnu zalihu dopunite ovim proizvodima: Gotove juhe (u limenkama, vrećicama ili kutij ama), sol, ocat, senf i rajčica u tubama, puding u prahu, čokolada. Svi ti proizvodi traju 1 godinu.

Specijalne živežne namirnice ako imate na brizi novorođenče ili člana obitelji koji je na dijeti. Hrana za životinje ako u kući žive životinje. Sredstva za pranje: sapun, pasta za zube, šampon za kosu, toaletni papir. Otvarač za limenke, otvarač za boce, šibice, svijeće, ispravnu džepnu bateriju i kuhalo s gorivom, na špirit ili petrolej.

Zaliha krumpira dobro će vam doći jer su zimi krumpiri skuplji, a osim toga je prilično naporno uvijek ponovo nabavljati po 2-3 kg krumpira, što se u većim obiteljima u tren oka potroši.

Krumpir je najbolje spremiti u postolje od letava s otvorom na donjem dijelu gdje krumpiri odmah ponovo skližu čim ste izvadili određenu količinu. Na taj način uvijek prvo trošite donje krumpire i ne morate voditi brigu o najmanje zaštićenom, donjem sloju. Ako nemate takvu posudu, možete krumpire spremiti i u velike kartonske kutije na kojima ste napravili mnogo rupa da uđe zrak i koje ste stavili na povišeno mjesto od cigle ili kakvu drugu podlogu. Gornji sloj krumpira pokrijte starom vrećom ili papirom.

O broju članova vaše obitelji, i o tome koliko se u vašoj kući jede krumpira, zavisit će količina što ćete je spremiti. Najmanja količina bila bi 25 kg po osobi za približno pet mjeseci, a gornjih granica nema!

Foto: Peter zijlstra/Shutterstock