Osijek, administrativno središte istočne Hrvatske

Osijek
Osijek, Foto: VelikiMeshtar/Wikimedia

Osijek je grad smješten u istočnoj Hrvatskoj na desnoj obali rijeke Drave. Četvrti je grad po veličini i predstavlja upravno, sudsko, industrijsko i kulturno središte Osječko-baranjske županije. U sastavu grada Osijeka nalazi se 11 naselja, a to su: Brijest, Briješće, Josipovac, Klisa, Nemetin, Osijek, Podravlje, Sarvaš, Tenja, Tvrđavica, Višnjevac.

Kelti su se nekada kretali ovim područjima, nedaleko dviju rijeka, Drave i Dunava, a i Rimljani su se zatekli ovdje u jednom periodu. Ono što iz povijesti još i dan danas krasi grad je barokna raskoš Tvrđe, neoklasicistička veduta Gornjeg i Donjeg grada te arhitektura karakteristična za 60. i 70. godine 20. stoljeća u svim dijelovima grada – pogotovu u onima koji se šire prema jugu.

Izložba vodenog svijeta, koju možete vidjeti u Tvrđi, od neprocijenjive je vrijednosti. Prvenstveno je jedinstvena po tome što je smještena u samom gradu Osijeku, dakle u kontinentalnom dijelu Hrvatske. Zbirka sadrži ljušture školjkaša, puževe kućice, glavonošce, koponošce, mnogoljušturaše, koralje, ježince, zvjezdače, rakove, ribe te veliku kornjaču. Najistaknutiji su eksponati iz našeg Jadranskog mora, no tu su predstavljeni i slatkovodni i kopneni mekušci te fosili beskralješnjaka.

Osijek organizira i brojne kulturne manifestacije poput Festivala hrvatske tamburaške glazbe, Međunarodnog Spring Jazz Festivala Oaijek, Osječkog ljeta kulture, Međunarodnog natjecanja za mlade pianiste, Osječkog ljeta mladih i brojnih drugih.

Bujno zelenilo, perivoji, travnjaci i šetališta krase ovaj grad, posebice na obalama Drave. Svakako je potrebno spomenuti neizostavnu slavonsku kuhinju koju možete kušati u osječkim restoranima, a i ponuda smještaja u gradu je odlična. Lijepo uređeni moteli, pansioni i hoteli su mjesta na kojima se možete odmoriti i provesti ugodne trenutke sa svojim prijateljima ili obitelji.

Želite li se iz užurbanog grada maknuti u okolinu gdje su ljudi vrlo topli i pristupačni, Osijek je grad za vaš odmor. Uz predivno šetalište uz Dravu i mostove koji je krase, i večernja šetnja može postati nezaboravna.

Izvor: Osijek, Put oko svijeta

Foto: VelikiMeshtar/Wikimedia