Orahovo ulje za zdravlje

orah

Iako se većina nas u svakodnevnoj uporabi susreće s konzumiranjem plodova oraha, danas se sve više koristi i kao orahovo ulje. Razlog tome zasigurno su brojne zdravstvene dobrobiti kojima djeluje na organizam. Također, koristi se i kao prirodni lijek u kozmetici.

Ulje oraha bogato je nezasićenim masnim kiselinama i odličan je izvor omega 3 masnih kiselina. Mnoštvo vitamina nalazi se ulju, kao što su vitamini C, E, B i niacin. Od minerala u njemu nalazimo željezo, kalcij, selen, magnezij, fosfor i cink

Potrošnjom ulja riješit ćete se problema s jetrom, problema s disanjem kod bolesti dišnog sustava te je dobro kod čišćenja jetre. Smanjit ćete rizik od bolesti srca i krvožilnog sustava, povišene trigliceride i kolesterol. Ako imate problema s oslabljenom cirkulacijom krenite s potrošnjom ovog vrijednog ulja.

Ono će spriječiti i pojavu raka, posebno raka dojke kod žena i raka prostate kod muškaraca. Poboljšat će rad mozga i pamćenje pa se posebno preporučuje kod stresnih situacija jer njegovi sastojci pomažu kod borbe protiv njih. Dobro je za nesanicu i za reguliranje krvnog tlaka. Održava pravilnu razinu hormona.

Velik je antioksidans i jedan od najvećih uopće, pogotovo kada ga usporedimo s drugim orašastim plodovima.

Suzbija candidu i razna druga gljivična oboljenja tako da se nanosi na bolesno područje. Što se tiče kožnih bolesti dobro ga je uzimati i kod psorijaze i tada se koristi lokalno i u kupkama.

Koriste se kod raznih medicinskih tretmana kože pa je njegova uporaba kao učinkovito sredstvo protiv bora prepoznata još u 17. stoljeću. Ublažava bore i vraća koži mladolik izgled. Štiti kožu od UV zraka.

Pomoć je i kod mršavljenja. Ako se borite s viškom kilograma ubacite čašicu orahovog ulja dnevno. Smanjit će masne naslage na trbuhu.

Osim što liječi i pomaže kod raznih bolesti, orahovo ulje koristi se i u kozmetici. Odlično je za njegu tamne kose i to tako da joj pruža sjaj i štiti vrhove vlasi od isušivanja i pucanja. Nanesite ulje na kosu i nemojte ga ispirati. Vitamin E iz ulja štiti kosu od štetnih UV zraka. Koriste se i kao njega protiv prhuti i za brži rast kose. Pomaže i kod ispadanja kose. Nanesite ga tada prije pranja kose i ostavite da odstoji 15 minuta. Potom isperite kosu mlakom vodom.

Ono je zlatne i svijetlo smeđe boje i ima fini gorkast okus. Kod pripreme jela s orahovim uljem dolazi do izražaja aromatičan prženi okus oraha. Bitno je spomenuti da ga ne zagrijavate na visokim temperaturama jer će tada izgubiti ljekovita svojstva. Dodajte ga u pripremljena jela tako što ćete ga koristiti kao preljev za salate ili umake za tjesteninu. Nakon otvaranja čuvajte ga u frižideru i iskoristite u roku godine dana.

Autor: M.L., Foto: walnut/Shutterstock