Opuštanje za vrijeme dijete

opuštanje uz dijetu

Istraživanja su pokazala da tehnike opuštanja smanjuju napetost i stres i samim time i potrebu za kaloričnom hranom. Pokazalo se i da joga i meditacija pomažu u gubitku suvišnih kilograma bolje od bilo kakve tjelovježbe pa čak i pravilne ishrane. Ovdje ćemo vam predstaviti nekoliko tehnika opuštanja za vrijeme dijete.

Opuštanjem za vrijeme dijete pospješujemo izbacivanje izlučevina blokiranih uznemirenošću i napetošću. Uravnotežujemo i hipotalamus čiji neispravan rad utječe na endokrine žlijezde i pospješuje nakupljanje masti u tijelu.

U hipotalamusu potičemo “centar sitosti” kako bismo smanjili tek te utječemo na “centar gladi”, onemogučujući njegovu aktivnost. Opuštanje se može postići uz pomoć brojnih tehnika koje nam pomažu da se opustimo i oslobodimo psihičkih i fizičkih napetosti i stresa.

Za postizanje najboljih rezultata potrebno je svakodnevno vježbati. Ali i jedan ili dva stručna tretmana tjedno uz svakodnevno opuštanje kod kuće prihvatljiv su kompromis.

Možete pribjeći zanimljivim tehnikama energetske gimnastike poput chi kunga ili tai chi chuana. Jednostavnim pokretima usklađenim s disanjem ritmom tijela i umom pomažu vam u rasterećivanju fizičkih napetosti, ali i uravnotežuju emocije te pospješuju protok energije.

Chi Chung je tisuće godina stara kineska vještina ili umjetnost, kojom se postiže sklad uma i fizičkog tijela. Brojne generacije ne samo istraživača nego i liječnika, otkrili su da razne metode disanja mogu sačuvati zdravlje te pomoći kod zasutavljanja i izlječenja pojedinih bolesti.

Kineska borilačka vještina Tai Chi Chuan spoj je blagog pokreta i unutarnjeg mira, kojima je cilj pokretanje životne energije “Chi”.  Tai Chi Chuan je poznat kao vještina koja pomaže uspostaviti dubinsko opuštanje te ravnotežu duha i tijela. Pokreti su prirodni, lagani i u skladu s prirodnim disanjem.

Vaš izbor može biti i joga koja uz pomoć različitih položaja u kombinaciji s disanjem opušta i pročišćava tijelo dovodeći ga u ravnotežu. Joga je fizička, mentalna, i duhovna praksa ili disciplina koja je nastala u drevnoj Indiji s ciljem da se postigne stanje trajnog mira.

Zen meditacija je duhovna tehnika koja nam vježbama disanja i koncentracije osigurava mir i oštrinu uma. Kako bi se u potpunosto očistili od negativnih vanjskih utjecaja, najbolje je usredotočiti se na disanje.

Autor: D.K., Foto: Angela Waye/ Shutterstock