Oprtalj i Motovun, gradići smješteni na brežuljcima

grad motovun
Grad Motovun, Foto: OPIS Zagreb/Shutterstock

U unutrašnjem dijelu Istre u blizini Buzeta i Pazina nalaze se dva simpatična mala mjesta koja dugo privlače brojne posjetitelje zahvaljujući toplini koju pružaju i znamenitostima koje se nalaze na svakom koraku. Oprtalj je grad s dugom poviješću u čijem se središtu nalazi gradski trg kojega krasi župna crkva Sv. Jurja.

Sagrađena je 1526. godine po zamisli majstora iz Slovenije, točnije iz Kranja. U crkvi se nalazi više vrijednih oltara i crkvene orgulje iz 18. stoljeća. Mogu se razgledati još dvije crkvice – crkvica Blažene djevice Marije i crkvica Sv.Roka.

Nasuprot Oprtlju, uz samu lijevu obalu rijeke Mirne smjestio se slikoviti Motovun na uzvisini od 277 m, koji je poput drugih istarskih gradića nastao na mjestu prapovijesne gradine. Sa svog povišenog mjesta Motovun je mogao kontrolirati sve trgovačke puteve kroz dolinu Mirne, te je zbog toga imao veliku važnost u cijeloj središnjoj Istri.

Sastoji se od tri dijela, najstariji dio nalazi se na samom vrhu koji je očuvan zidinama iz 13. i 14. stoljeća, a na pojedinim mjestima pojačane su obrambenim kulama. Kroz unutrašnja gradska vrata ulazi se u taj prostor koji impresionira svojim sivim ukrašenim kamenom, a ujedno je i mjesto gdje se fotoaparat jednostavno mora uzeti u ruke i zabilježiti tu ljepotu.

Podgrađe je smješteno na južnoj strani iz 15. stoljeća, ali također građeno u gotičkom stilu. Najnoviji dio grada je podgrađe Gradicijol koje se proteže na istočnom dijelu brežuljka.

Dojam vidikovca predstavlja loža iz 18. stoljeća smještena na dijelu jedne od obrambenih kula. Na svom središnjem gradskom trgu dominira zvonik kula iz 13. i 14. stoljeća, kao i renesansna palača-kaštel.

Motovun je slikoviti srednjovjekovni grad na brdu, bogat kulturno-povijesnom baštinom i čuvenom Motovunskom šumom gdje se pronalaze najbolji tartufi na svijetu. Dominiraju šume hrasta lužnjaka, brijesta i jasena, pa ne čudi zašto je upravo motovunski tartuf toliko cijenjen. Motovun je okupljalište mladih likovnih umjetnika, pa se u njemu nalaze brojni atelieri i manje galerije.

Foto: OPIS Zagreb/Shutterstock