Oprema za ronjenje

oprema za ronjenje
Oprema za ronjenje, Foto: melis/Shutterstock

Svima nama na ljetovanju je najveća želja pošteno se odmoriti, opustiti i ne razmišljati na svakodnevne probleme barem na nekoliko dana. Međutim, želite li se rekreirati, a ne samo odmarati prilikom svog godišnjeg odmora na moru, za vas je idealno ronjenje. Bilo ono na profesionalnoj razini ili samo rekreacijsko, zasigurno ćete uživati.

Ronjenje dijelimo na dvije vrste, slobodno ronjenje na dah te ono na veće dubine, dakako uz potrebnu upotrebu ronilačkog aparata. On je autonomni aparat za kisik bez kojeg ronjenje na veće dubine nikako ne bi bilo moguće. Prikladan je za razne ronilačke aktivnosti kao što su razgledavanje podmorja, fotografiranje morskih biljaka i životinja pa čak i lov. Osim rekreacijskih aktivnosti, aparat je potreban za akcije spašavanja, podvodne radove ili se koristi u vojne svrhe.

Ronilački aparati neizostavni su želite li se baviti ronjenjem. Sa jednostavnijim modelima, moguće je roniti na dubine i do 10 metara. Sa profesionalnijim aparatima za kisik možete roniti mnogo dublje. Maska za lice prilikom ronjenja mora odgovarati obliku i veličini vašeg lica, kako bi vam što bolje pristajala i ne bi vas ometala. Ukoliko odaberete premalu ili preveliku masku, voda će lakše ući u prostor koji je predviđen isključivo za dovod zraka. Postoje maske koje prikrivaju pola lica, ali i cijelo. Koju ćete od njih izabrati, ovisi o vrsti ronjenja i vremenu koje namjeravate provesti pod vodom.

Maski je potrebna disalica, bez koje duže disanje pod vodom nikako nije moguće. Njime se koristite pri samom uronu i izronu iz vode, a naročito je potreban ukoliko je more nemirno što otežava ronjenje. Ukoliko ste početnik, ne preporuča se ronjenje kod loših uvjeta vremena.

Ronilačko odijelo štiti vaše tijelo od ozljeda koje su vrlo moguće ulazite li u velike dubine. Jednako tako moguće su niske temperature. Što je veća dubina, manja je temperatura vode. Postoje različiti modeli ronilačkog odijela, a glavna podjela jest na suho i mokro odijelo. Suho odijelo oblači se na još jedno odijelo, kako bi se tijelo što bolje zaštitilo od niske temperature pod vodom. Teži su za korištenje, stoga su potrebne prethodne vježbe.

Na odijela se nose, odnosno pričvršćuju boce za ronjenje. Boce za ronjenje dosta su teške, pa je jednako kao i kod korištenja odijela, potrebna prethodna vježba za korištenje. U njima se nalazi zrak koje naše tijelo dobije prilikom ronjenja.

Autor: D.Š. Foto: melis/Shutterstock