Opekline od sunca – kako ih ublažiti

Opekline od sunca, Foto: Ronald Sumners/Shutterstock

Opekline od sunca nisu samo prolazna opasnost i neugoda koja će vam uništiti par dana godišnjeg odmora. Pretjerano izlaganje štetnom UV zračenju može dovesti do karcinoma kože. Glavni krivci za crvenilo, odnosno opekline na koži su UVA i UVB sunčeve zrake. Opekline od sunca javljaju se kad previše vremena provodimo na suncu i pri tom ne koristimo adekvatnu zaštitu, a koliko će one biti ozbiljne, ovisi o intenzitetu UV zračenja i tipu kože.

Kod osoba svjetlije puti postoji veća vjerojatnost da će zadobiti opekline, a posebno su osjetljiva i mala djeca koju treba zaštititi kremom i odjećom te ih tijekom ljeta ne izlagati suncu u razdoblju od 11 do 17 sati.

Da smo zaradili opekline, znamo po tome što nam koža postaje crvena i bolna na dodir, a kod ozbiljnijih opeklina može doći i do oticanja i plikova. Moguća je čak i pojava mučnine, povišene temperature, slabosti i glavobolje.

Ako niste izbjegavali izlaganje suncu od 11 do 16 sati i niste koristili kremu za sunčanje pa ste zaradili opekline, umjesto kupovine umirujućih gelova i sličnih proizvoda, možete pokušati s nekima od pripravaka iz kućne radinosti.

Led i hladna kupka

Ako je opečena samo manja površina na tijelu, umotajte led u pamučnu tkaninu i držite ga na tom mjestu. U slučaju da je veći dio tijela prekriven opeklinama, pomoći će vam hladna kupka u koju možete dodati zobene pahuljice.

Jogurt

Zasigurno ste već čuli da je jogurt učinkovit u ublažavanju opeklina od sunca. Nježno se nanosi na zahvaćene dijelove tijela i drži se nekoliko minuta, a zatim se ispire i postupak se ponavlja dok ne osjetite olakšanje.

Čaj

Zeleni čaj možete piti ili ga koristiti za pripremu obloga za kožu, a za ublažavanje opeklina dobar je i čaj od kamilice koji će smiriti iritaciju. Možete pripremiti sebi umirujuću kupku od čaja od kamilice.

Aloe vera

Aloe vera umiruje kožu i vrlo je popularan lijek kod opeklina. Možete nabaviti gel od aloe vere ili ako imate biljku, možete otkinuti list i njime premazati oštećeno područje.

Autor: A.V., Foto: Ronald Sumners/Shutterstock