Općeniti savjeti za bojenje ili ličenje zidova

Bračni par odlučuje o odabiru boja za zidove, Foto: Tyler Olson/Shutterstock

Mnogi se danas kako bi izbjegli dodatne troškove, sami upuštaju u bojanje zidova. No, iako vam taj proces izgleda jednostavno, moramo odmah na početku napomenuti da vas čeka zahtjevniji posao. Naime, radovi bi vrlo lako mogli poći po zlu ako na vrijeme dobro ne pripremite prostor za bojanje zidova, pripremite same zidove i organizirate izvođenje radova. Potrebno je na vrijeme pribaviti sav materijal te odabrati boju zidova.

Priprema za bojanje zidova

Prije upuštanje u bojanje zidova morate unaprijed izdvojiti četiri dana za taj posao. Kako biste kvalitetno obavili sve poslove, ne preskačite niti jedan korak. Za početak potpuno ispraznite prostoriju i prekrijte cijeli pod najlonom. Okvire prozora, lajsne, prekidače i utičnice dobro oblijepite zaštitnom trakom.

Ako zid nije u lošem stanju i ne treba ga obrađivati, jednostavno ga obojite bojom po želji. Osim boje bit će vam potreban kist i valjak, posuda za boju, mrežica za boju te voda. Ako se radi o prostoriji visokog stropa, bit će vam potrebne i ljestve ili produžeci za valjak koje možete kupiti u svim bolje opremljenim trgovinama.

Gletanje zidova

U slučaju da je kvaliteta zidova lošija, bit će potrebno obaviti i gletanje, odnosno ravnanje zidova. U tom slučaju, posao je bolje prepustiti profesionalcu. Ako se ipak radi o nešto manjim oštećenjima zidova, pokušajte posao obaviti sami, ali oprezno, jer mogli biste zid još više pogoršati.

Iako vam se čini da je ravnanje zidova jednostavno, potrebno je nešto iskustva za taj posao. Za početak važno je napraviti dobru masu za ravnanje zidova, a to ćete učiniti pravilnom kombinacijom sredstva za ravnanje i vode. Smjesa ne smije biti gusta niti rijetka te mora biti bez grudica.

Prije nego krenete u kupovinu materijala, budite sigurni da su vam svi zidovi dobro osušeni. Zid ne smije biti vlažan, a u slučaju da postoji vlaga, treba pronaći uzrok i otkloniti je. Ako u prostoriji poput kuhinja ili kupaonica postoji neki izvor vlage, zid treba dobro očistiti i premazati sredstvom protiv vlage te tada okrečiti bojom koja sprječava kondenzaciju. Odlična ideja u takvim slučajevima su zidne obloge. Nikada ne krečite zid bez prethodnog rješavanja vlage.

Autor: M.L., Foto: Tyler Olson/Shutterstock